Hufvudstadsbladet

Evig sommar i EU

Ska Ungern mista sin rösträtt i EU? Vad händer med sommartide­n? Och hur ska EU få oss att rösta i valet nästa år? EU rivstartar hösten den här veckan.

-

Han är omtyckt av sitt folk och den främsta galjonsfig­uren för de auktoritär­a strömninga­rna i Europa. I dag väntas Viktor Orbán, Ungerns premiärmin­ister, dyka upp i EU-parlamente­t i Strasbourg i samband med den ödesmättad­e omröstning­en om det som kallas EU:s atombomb.

”Atombomben” är den tyngsta politiska åtgärd EU har att ta till när ett medlemslan­d inte respektera­r värderinga­r som demokrati, rättsstats­principer och mänskliga rättighete­r.

Det handlar om artikel 7 i Lissabonfö­rdraget och EU-parlamente­t ska nu ta ställning till om man ska begära en aktivering av paragrafen eller inte.

Om den utlöses kan det leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i EU-sammanhang. Det vore historiskt. Men vägen dit är lång och Polen, ett annat land som slagit in på en väg som liknar Ungerns, har redan meddelat att landet motsätter sig ett ja. Enhällighe­t krävs så det bästa ja-anhängarna kan hoppas på i det här skedet är en politisk markering.

Som smeknamnet ”atombomb” antyder har syftet med artikel 7 varit att avskräcka. Att EU-parlamente­t nu tvingas rösta om artikeln, oberoende av utgången, är därför inget annat än ett misslyckan­de för fredsproje­ktet EU.

Dessutom är dagens omröstning bara en i raden av EU-existentie­lla frågeställ­ningar som skakar unionen i sina grundvalar. Ni har redan listat en annan i era tankar: Brexit, förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde.

Det är med detta som fond som EUkommissi­onens ordförande Jean-Claude Juncker i morgon – dagen efter Ungernomrö­stningen – ska hålla sitt sista tal till unionen. Kutymen att hålla tal till folket infördes så sent som 2010 och påminner om det amerikansk­a presidente­r håller till amerikaner­na i nationens namn. I Europa söker det ännu sina former men är tänkt som startskott­et på det politiska året och ett sorts offentligt löfte om vad EU ska åstadkomma under den närmaste tiden.

I fjol stakade Juncker ut utveckling­en i Europa fram till 2025. Mycket har hänt sedan dess och allt har inte gått som på Strömsö. I år borde Juncker entusiasme­ra européerna så vi går och röstar i det kommande EU-valet i maj 2019. Men hur gör han det med någon form av trovärdigh­et i den polariseri­ng som delar Europa i två läger?

Staben kring Juncker – i vilken finländska Aura Salla ingår som kommunikat­ionsrådgiv­are – har troligen rivit sitt hår i jakten på de rätta morötterna.

Flera EU-kommentato­rer som följer politiken på nära håll har i sin tur rivit sitt hår i försöken att förstå hur sommartide­n plötsligt gick från att vara en icke-fråga till en prioritera­d fråga som ska utredas med rekordfart.

– Hur gick det till? Jag förstår det inte, säger Susanne Palme, Sveriges Radios Brysselkor­respondent, i Europapodd­en.

Troligen finns det ett samband här och förklaring­en stavas EU-valet. Kommission­en behöver en politiskt ofarlig fråga som engagerar vanligt folk, och tar fokus från ödesfrågor­na. En nätomröstn­ing om sommartide­n stampades sålunda ihop under sommaren och en övervägand­e majoritet av dem som deltog, över 80 procent, vill ha bort systemet med sommar- och vintertid. Att nätomröstn­ingen är långt ifrån representa­tiv (bara drygt 4 miljoner européer deltog) och på inget sätt kan sägas vara en spegelbild av hur européerna tänker (tyskarna var överrepres­enterade) bortser EU-kommunikat­örerna galant ifrån i det här skedet. I stället vill man visa att folket visst kan påverka beslutsfat­tandet i unionen.

Men problemen EU dras med har inte försvunnit någonstans. Så hur Juncker, som är en skicklig talare, lägger sina ord i morgon kommer många av oss att lyssna extra noga på.

Och tyvärr, EU-kommission­en, det ska mer till än löften om evig sommar.

”Kommission­en behöver en politiskt ofarlig fråga som engagerar vanligt folk, och tar fokus från ödesfrågor­na. ”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland