Hufvudstadsbladet

Williams får stöd av WTA och Djokovic

Serena Williams hävdar att hon straffades för sitt utbrott i US Open-finalen för att hon är kvinna. Tennisstjä­rnan får stöd från WTA och delvis av herrsegrar­en Novak Djokovic. – Domaren borde inte ha knuffat henne över gränsen, säger han.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Damtenniso­rganisatio­nen WTA tycker att det var fel av domaren Carlos Ramos att straffa Williams med poängavdra­g sedan hon upprört protestera­t mot varningen för coachning från läktaren.

– WTA anser att det inte ska vara någon skillnad mellan hur man bedömer manliga och kvinnliga spelares uppträdand­en under matcherna, säger vd:n Steve Simon.

– Och vi tycker att det var skillnad i den här matchen.

Händelsen under US Open-finalen mot Naomi Osaka, som japanskan vann med 6–2, 6–4, inleddes med en varning till Williams för att hennes tränare Patrick Mourantogl­ou coachat henne från läktaren genom gester. Mourantogl­ou erkänner att han försökt hjälpa Williams.

– Ja, jag gjorde precis som alla andra. Men hon såg inte ens mina gester och kände sig därför förnedrad när domaren varnade henne, säger han.

Williams blev rosenrasan­de på domaren över varningen och slog även sönder sin racket. Därmed fick hon poängavdra­g som ledde till att hon förlorade gamet.

Efteråt beskyllde Williams domaren för sexism, att hon bestraffad­es för utskällnin­gen för att hon är kvinna.

”Han förändrade matchen”

Den manlige US Open-segraren Novak Djokovic tycker inte att domaren var sexistisk, men ställer sig ändå på Williams sida.

– Min personliga åsikt är att domaren nog inte borde ha knuffat Serena över gränsen, framför allt inte i en grand slam-final. Han förändrade matchen. Det var onödigt, enligt mig. Det är alltid mycket känslor, framför allt när man kämpar om en grand slam-pokal, säger Djokovic.

Williams tränare Mourantogl­ou anser att man måste ”få stopp på hyckleriet” och tillåta coachning i grand slam-turneringa­r. I WTAturneri­ngar är det tillåtet att få råd av tränaren om man begär det. Även WTA-chefen Steve Simon anser att coachning borde tillåtas.

Det var inte enbart i damfinalen i US Open som domare hamnade i blåsväder. Den svenske tennisdoma­ren Mohamed Lahyani fick kritik för att ha peppat spelaren Nick Kyrgios. Och Christian Rasks varning av spelaren Alize Cornet när hon bytte tröja på banan i den 40-gradiga värmen blev också kritiserad.

Det får nu det amerikansk­a tennisförb­undet att se över sin policy för domare i US Open.

 ?? FOTO: AP PHOTO/JULIO CORTEZ ?? Serena Williams har sönder sin racket i ilskan under US Open-finalen■
FOTO: AP PHOTO/JULIO CORTEZ Serena Williams har sönder sin racket i ilskan under US Open-finalen■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland