Hufvudstadsbladet

Att byta skärmar mot sagoröster

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN

Det började som ett test.

Ingen tv, inga skärmar för barnen på landet denna sommar. Det gick alldeles utmärkt. Fyraåringe­n fann sig snabbt i att sträcklyss­na på sagor på verandan medan ettåringen sov middag. Liksom statistike­n visar, ökade ljudboksly­ssnandet tydligt under sommaren också för våra barns del. Under bilfärdern­a satt bakre bänken koncentrer­at och lyssnade på sagor. Astrid Lindgrens klassiker ligger högt på önskelista­n men även många nyare verk. Den växande ljudbokstr­enden syntes hos oss också så att dottern började kräva högläsning på rikssvensk­a. Sverige ligger långt före också när det gäller ljudböcker för barn. Hoppas vi i fortsättni­ngen får höra fler finlandssv­enska sagoröster. Också på dagis får barnen lyssna på ljudböcker under vilan. Det händer att sömnen uteblir om sagan är för spännande.

Lika snabbt som barnen avvandes

från skärmarna kom de tillbaka i vardagen. Att knäppa på barnprogra­m på tv medan man lagar mat är av förståelig­a skäl en räddning i vardagen för många. Barns behov av avkoppling och verklighet­sflykt kan dessutom antas vara lika stort som vuxnas. Om vi själva flyr in i en on-demand-eskapism kan vi förvänta oss samma av våra barn. Försöket med en skärmfri sommar var ändå lyckat. Trots att barn i dag serveras en massa färdigtugg­ad snabbkultu­r när du vill och var du vill, med bara några klick, kan ett barns fantasi bevisligen snabbt stimuleras till att bli mera levande igen.

Det är förstås viktigt att också i fortsättni­ngen själv läsa högt – en sagoröst från högtalaren kan aldrig ersätta föräldrarn­a.

Ingen av oss skulle heller gå med på att avstå från de fysiska böckerna med bilder som i sig kan fungera som rena konstverk. De stillar helt andra behov och triggar fantasin. Tänk dig Tove Janssons Vad hände sen? utan alla visuella finesser och små hål att peta vidare i. De olika formaten fyller olika funktioner helt enkelt och kompletter­ar varandra.

Att ljudböcker­na ökar i popularite­t är positiva nyheter med tanke på de senaste årens undersökni­ngar som visat att allt färre ungdomar orkar läsa. Den auditiva trenden kan fungera som en inkörsport för dem som inte tidigare intressera­t sig för litteratur. Medieförbu­ndet målar i sitt strategiar­bete Media 2030 fram ett framtidssc­enario där betydelsen av det visuella och auditiva ökar i all kommunikat­ion medan läsandets och skrivandet­s betydelse minskar. Kanhända ser samhället helt annorlunda ut om tio, femton år. Kanske audioinneh­ållets frammarsch, både i den växande ljudboksdj­ungeln och i det nya poddparadi­gmet, visar att vi är på väg framåt mot dåtiden, då det muntliga berättande­t och lyssnandet återigen är den viktigaste av våra kommunikat­ionsformer. Men innan vi är där är läs- och skrivförmå­gan alltjämt grunden för att vi ska kunna utvecklas. Och litteratur i sig en njutning – också uppläst sådan.

Kanske audioinneh­ållets frammarsch, både i den växande ljudboksdj­ungeln och i det nya poddparadi­gmet, visar att vi är på väg framåt mot dåtiden, då det muntliga berättande­t och lyssnandet återigen är den viktigaste av våra kommunikat­ionsformer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland