Hufvudstadsbladet

Teater Josefina turnerar i Svenskfinl­and

-

Teater Josefina från Korpo turnerar i höst med sin nya pjäs Bekännelse­rnas natt. – Det här är Teater Josefinas absolut största satsning, det är tre personer på scen, säger skådespela­ren Johanna Ringbom som grundat den lilla teatern.

Den lilla proffsteat­ern Teater Josefina turnerar i höst i södra Finland med sin nya pjäs Bekännelse­rnas natt. Pjäsen är skriven av Benjamin Laustiola och får sin urpremiär på Studioscen­en på Åbo Svenska Teater (ÅST) den 29 september. Teater Josefina ger tre föreställn­ingar på ÅST innan ensemblen drar ut på turné längs med Finlands södra kust.

Teater Josefina grundades i Korpo år 2000 och har specialise­rat sig på små produktion­er som monologer, dialoger och musikframt­rädanden. Bekännelse­rnas natt är ett stort steg för den lilla teatern.

– Det här är Teater Josefinas absolut största satsning, det är tre personer på scen, skrattar Johanna Ringbom, skådespela­re och en av grundarna.

Förutom Ringbom står pjäsförfat­taren Laustiola och Johan Simberg på scenen.

Avslöjande­n och känslosval­l

Bekännelse­rnas natt är en fristående fortsättni­ng på Teater Josefinas pjäs Efter festen från 2014. Enligt produktion­steamet handlar den nya pjäsen om fördomar och skillnader i män niskors synsätt. Som pjäsnamnet låter förstå vankas det stora avslöjande­n och känslosval­l.

– Det är ett drama och det handlar om allvarliga saker, men här finns också en del svart humor, säger Ringbom.

Turnéschem­at innefattar för tillfället tolv föreställn­ingar, från Korpo i väst till Borgå i öst.

För tillfället ser det ut som att turnén avslutas på Lilla Teatern i Helsingfor­s den 1 december men Ringbom påpekar att det fortfarand­e går att beställa föreställn­ingar av teatersäll­skapet.

Bara i södra Finland

Enligt turnéschem­at har Teater Josefina inga föreställn­ingar i Österbotte­n eller på Åland. Ringbom berättar att teaterns publik i huvudsak finns i södra Finland. Teatern har inte fått beställnin­gar från andra delar av landet och dessutom skulle det krävas större ekonomiska satsningar för att erövra nya områden.

– Någon gång för flera år sedan har Teater Josefina turnerat i Österbotte­n och på Åland men jag har inte likadana kontakter där som i södra Finland, säger Ringbom.

– Jag har en kusin på Åland som många gånger lovat ordna en turné där men det har inte blivit av. Han har väl så mycket annat program, tillägger hon med ett skratt.

SPT-MIKAEL PIIPPO

 ?? FOTO: SPT/PETTE RISSANEN ?? Benjamin Laustiola (t.v), Johan Simberg och Johanna Ringbom turnerar■ med Teater Josefinas nya pjäs Bekännelse­rnas natt.
FOTO: SPT/PETTE RISSANEN Benjamin Laustiola (t.v), Johan Simberg och Johanna Ringbom turnerar■ med Teater Josefinas nya pjäs Bekännelse­rnas natt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland