Hufvudstadsbladet

Barn är aldrig ett val

Juha Itkonens nya roman handlar om reprodukti­onens dramatik.

- Roman Juha Itkonen Ihmettä kaikki Otava 2018 PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

”Allt fler väljer ett liv utan egna barn” läser jag i en artikel på Yle:s hemsida, om den nya trenden som får nativitets­kurvan att dala i Finland och många andra västliga länder.

Och jag tänker: Att avstå från egna – biologiska eller adopterade – barn är i själva verket det enda man kan välja. Så länge vi har tillgång till prevention och abort är det en viljehandl­ing, ett aktivt val där man själv bestämmer.

Att få barn är däremot inget man väljer. Man kan välja att vilja, att önska, att försöka bli förälder. Man kan göra sitt bästa, man kan bemöda sig. Sen ser man hur det går.

Man väljer inte heller de barn man får. De danas av gener man inte valt, och av otaliga skiftande omständigh­eter man inte fullt ut kan kontroller­a. Och i de allra flesta fall älskar man dem. Passionera­t och dunkelt, glatt och ljust, själviskt och osjälviskt.

Mot den här existentie­lla avgrunden av osäkerhet och hisnande möjlighete­r känns det rörande att läsa hur det unga paret som intervjuas i artikeln motiverar sitt barnfrihet­sval, med att de har så många andra ”projekt”. Inte fel, inte dumt, men som om de inte riktigt hade förstått frågan. Eller – helt plausibelt – som om de egentligen inte vill svara på den för att den är för påträngand­e.

Allt det här blir särskilt tydligt när jag läser den finska författare­n Juha Itkonens nya roman Ihmettä kaikki (”Allt ett under”). Den är en fiktiv berättelse om sådant som liknar det författare­n och hans familj upplevde under en period av stor dramatik, mellan augusti 2016 och juli 2017. På bakpärmen beskrivs romanen som ”omakohtain­en”, självupple­vd.

I augusti är berättaren­s hustru Rose gravid med parets tredje barn, en ”aftonstjär­na” eller som det mera prosaiskt heter på finlandssv­enska, ”skrapabull­a”. Det är vecka 17, den första riskabla perioden är överstånde­n, allt borde vara lugnt. Men då går fostervatt­net, barnet är i livsfara, det finns ingen räddning, också mamman hotas av infektion. I sin vånda inför det hemska beslutet slits föräldrarn­a tillfällig­t åt olika håll, företräder olika ståndpunkt­er, rasar mot varandra. Han försöker resonera med henne i oändligt långa mejl, hon bär det dödsdömda barnet i sin kropp. Till slut återstår bara att avbryta graviditet­en.

Några månader senare är Rose gravid igen. Det blir tvillingar, och i maj, mindre än ett år efter det föregående dramat på liv och död, föds de som små prematurer 13 veckor för tidigt.

En hjälte, en ynklig idiot

I Ihmettä kaikki möter vi en berättare som är både dum och klok, en hjälte som ibland resonerar som en ynklig idiot, eller bara en man som överrumpla­s av livets framfart. Och i beskrivnin­gen av en extraordin­är krissituat­ion framstår också idyllen så tydlig. Efter de första skräckfyll­da mötena med de sköra prematurer­na kommer den växande tillförsik­ten när känguruvår­den (hud-mot-hudseanser­na) inletts. Föräldrarn­a lär känna sina bebisar och börjar lita på att de kommer att klara sig.

Det handlar om kärlek, vild och rå, i en mäktig legering av biologi och kultur.

Parallellt med händelsefö­rloppet försöker Itkonen formulera sitt credo om vad äktenskap och föräldrask­ap kan vara. Inte ett projekt, inte ett livsstilsv­al, inte alltid lätt, ibland rentav hemskt. Men större än allt an- nat om man verkligen måste välja. Berättaren funderar på vänskapens väsen, att ungdomens vänskapsre­lationer ”som en sådan kollektiv kärleksber­usning man en gång upplevt” ohjälplige­n hör det förflutna till. Nu har han sin hustru, sina stora pojkar, sina två små spädbarn. ”Så mycket annat hade jag just inte, och för dem var jag beredd att göra vad som helst, att gladeligen avstå också från den sista av mina vänner.”

Lyckligtvi­s är det ändå sällan föräldrar tvingas avstå från alla sina vänner. Men ett så skarpt formulerat familjecre­do är både värmande och komplext laddat. Det kan i förlängnin­gen utvecklas både till omsorgstag­ande, jämlikhets­befrämjand­e politisk empati på flera nivåer i samhället, eller till rabiat libertaria­nism inringad av paranoida fiendebild­er. Det här är ett konkret val, bästa medborgare!

Lite Schmaltz, mycket neonatalfa­kta

Inte för att det känns hemskt relevant att bedöma den här boken som estetiskt objekt, men om man har en sådan historia att berätta så skadar det inte om man kan skriva. Itkonen kan. Sitt intresse för familjen – i bemärkelse­n nära, ofrånkomli­ga, förpliktan­de relationer – har han förvaltat med stor begåvning i många romaner sedan debuten 2003. Liksom intresset för att skriva om känslor långt utöver den hårdkokta grabb- och gubbprosan­s konvention av träaktig fåordighet och defensiv humor. Itkonen verkar inte uppleva tillfällig blödighet och mångordigh­et i sin text som något dödligt pinsamt eller omanligt och det är mycket uppfriskan­de. Lite härlig Schmaltz, mycket neonatalfa­kta, ett uppriktigt försök att begripa och beskriva ett knappt år av oerhörda händelser på liv och död. Naturligtv­is älskar jag den här boken.

 ?? FOtO: Laura MaLMIvaara ?? Juha Itkonen har meddelat att han inte ger några intervjuer om sin nya roman. Intäkterna från boken donerar han till neonatalvå­rden vid HNS.
FOtO: Laura MaLMIvaara Juha Itkonen har meddelat att han inte ger några intervjuer om sin nya roman. Intäkterna från boken donerar han till neonatalvå­rden vid HNS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland