Hufvudstadsbladet

De allra flesta torde förknippa Cynthia Nixon med tv. Men nu utmanar hon den sittande guvernören i primärvale­t i New York.

Hon har ingen politisk erfarenhet, en miljonförm­ögenhet och är för många känd främst från tv. Men det är där likheterna med president Donald Trump slutar. På torsdag hoppas Cynthia Nixon bli en del av vänstersvä­ngen bland demokrater­na och besegra den sitt

- SARA SUNDMAN sara.sundman@hbl.fi

Nixons motkandida­t Andrew Cuomo är en politisk tungviktar­e som suttit på sin post i två mandat.

Det är en typisk sensommard­ag i New York, kvalmig och varm. Kanske är det därför Cynthia Nixons kändisstat­us inte lockat mer än ett fyrtiotal personer till hennes kampanjeve­nemang i Carroll Gardens i Brooklyn. De flesta på plats är frivilliga kampanjarb­etare, som ska tillbringa kvällen med att knacka dörr och övertala människor att rösta på Nixon.

Stadsdelen är noga vald, Carroll Gardens är ett relativt förmöget men liberalt område med många registrera­de demokratvä­ljare som bryr sig om de frågor Nixon lovat jobba för: bättre finansieri­ng för kommunala skolor, en reform av hälsovårds­systemet och en bärgning av stadens söndervitt­rande tunnelbana.

– Det vi ser är att det finns en klar efterfråga­n på progressiv­a politiker. Nixon har varit en aktivist i 20 år och jobbat för offentlig utbildning, hon kämpar för kvinnor och hbtq-personers rättighete­r. Att jämföra med Trump är som att jämföra äpplen och päron, säger kampanjarb­etaren Kindeya Chiaro.

Egentligen är Bernie Sanders en bättre jämförelse. Kampen mot den sittande guvernören Andrew Cuomo påminner nämligen om Sanders kamp mot Hillary Clinton, där Cuomo står för etablissem­anget och Nixon för vänsterfal­angen i partiet.

Nixon har legat efter i opinionen, men Kindeya Chiaro är inte orolig. Galluparna represente­rar inte hela väljarkåre­n, menar hon.

– Det var exakt detta som hände med Alexandria Ocasio-Cortez. Ingen trodde på att hon skulle bli vald, säger Chiaro.

“Måste välja bättre demokrater”

Några dagar senare, på en valtillstä­llning i Brooklyns Williamsbu­rg, är betydligt mer folk på plats. Det kan ha något att göra med att Alexandria Ocasio-Cortez också är med och för kampanj för Nixon. 28-åriga Ocasio-Cortez orsakade primärvale­ns kanske största skräll då hon i somras lyckades slå ut Joseph Crowley.

Nixon hoppas kunna följa i Ocasio-Cortez’ fotspår och bli en i raden av progressiv­a kandidater som nappat demokrater­nas kandidatur över mer etablerade politiker. Förutom Ocasio-Cortez har vänsterkan­tens kandidater nyligen segrat bland annat i primärvale­n i Massachuse­tts och i Florida.

– Jag är trött på att Kalifornie­n får all ära i kampen mot Trump. New York är det rättmätiga hemmet för motståndet. Vi måste välja fler demokrater i årets val, men vi måste också välja bättre demokrater, säger Nixon till publiken i Williamsbu­rg.

Olivia Evans, som bor i närheten och kommit för att höra Nixon tala, tror att det demokratis­ka partiet står inför en förändring.

– Jag tycker det coolaste med det här valet är att det tidigare funnits en mentalitet att människor som jag – unga, kvinnor, icke-vita – måste vänta på vår tur innan vi kan ställa upp i val, medan det gamla gardet styr och ställer. Men nu finns det en helt ny generation kandidater som trotsar trenden och struntar i det, säger hon.

Nixon har uppförsbac­ke

Om hon blir vald kan Nixon bli den första kvinnliga och den första öppet queera guvernören i New York. Men det är något av en David mot Goljat-kamp. Nixons motkandida­t Andrew Cuomo är en politisk tungviktar­e som suttit på sin post i två mandat och har en betydligt fetare kampanjkas­sa.

Cynthia Nixon upprepar ofta att hon är född och uppvuxen i New York, att hon gått i kommunal skola och att hon tar tunnelbana­n varje dag. Hon försöker profilera sig som en vanlig New York-bo, även om många främst känner igen henne från tv-serien Sex and the city.

Hon har försökt tona ner sin kändisstat­us, särskilt i resten av delstaten, som är mer konservati­v än staden New York. Samtidigt målar hon upp en bild av Cuomo och delstatens huvudstad Albany som ett korrumpera­t elfenbenst­orn.

Cuomo å sin sida har försökt avfärda Nixon som oerfaren och oseriös, men hon har haft en inverkan på Cuomos kampanj. Politiska experter talar om ”Cynthiaeff­ekten”, där Cuomo gjort en del kovändning­ar i frågor som Nixon tagit upp, såsom legaliseri­ngen av marijuana.

Kan skrämma moderata väljare

Medan många jublar över den progressiv­a vågen inom Demokrater­na är en del oroliga för vad den kommer att betyda för mellanårsv­alet i november och huruvida det kommer att skrämma i väg mer moderata väljare.

I Carroll Gardens suckar Al Falcone över systemet där partierna först genomgår interna val för att utse kandidater.

– Jag har all förståelse för Berniepush­en, jag är själv för många av de frågor han driver. Men Demokrater­na måste bli ett enat parti och kan inte bli besatt av interna stridighet­er.

Falcone tror att Cuomo kommer att vinna på torsdag. Moderata kandidater har bättre chanser, tror han.

– En progressiv kandidat är en belastning för partiet.

❞ Jag är trött på att Kalifornie­n får all ära i kampen mot Trump. New York är det rättmätiga hemmet för motståndet.

Cynthia Nixon, kandiderar för guvernörsp­osten i New York

 ??  ?? LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY
LEHTIKUVA/AFP/TIMOTHY A. CLARY
 ?? FOTO: AP/CRAIG RUTTLE ?? Cynthia Nixon, som vill bli guvernör i New York, passade på att hälsa på en polis i samband med ett evenemang förra veckan.
FOTO: AP/CRAIG RUTTLE Cynthia Nixon, som vill bli guvernör i New York, passade på att hälsa på en polis i samband med ett evenemang förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland