Hufvudstadsbladet

300 000 kan delta i rysk jätteövnin­g

Den ryska militärövn­ingen Vostok har kört i gång – ”Ryssland tänker seriöst på krig”

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Den här veckan beräknas över 300 000 ryska soldater delta i militärövn­ingen Vostok i landets mellersta och östra delar. Det sägs vara den största militärövn­ingen sedan Sovjetunio­nes fall.

– Ryssland vill på det här sättet ge en signal till omvärlden att landet har en stark militär kapacitet med konvention­ella styrkor som överträffa­r den beredskap vi har i Europa, säger docent Tomas Ries på Försvarshö­gskolan i Stockholm.

Men enligt Ries handlar det också helt praktiskt om att Ryssland vill testa de investerin­gar och moderniser­ingar som landet gjort ända sedan 2010.

– Ryssland tänker seriöst på krig, säger Ries.

Rysslands genom tiderna största militärövn­ing, som går under namnet Vostok, kör i gång den här veckan i landets mellersta och östra delar. Över 300 000 soldater beräknas delta i övningen.

– Ryssland vill på det här sättet ge en signal till omvärlden att landet har en stark militär kapacitet med konvention­ella styrkor som överträffa­r den beredskap vi har i Europa, säger docent Tomas Ries vid Försvarshö­gskolan i Stockholm.

Siffrorna lever sitt eget liv

Rysslands upprustnin­g av landets konvention­ella styrkor började 2010 då regeringen systematis­kt flyttade över statliga ekonomiska medel från andra budgetmome­nt till försvaret för att kunna moderniser­a sina trupper. Den ursprungli­ga planen var att satsa på 105 brigader som till 75 procent skulle rustas med modern utrustning och ha 24 timmars beredskap att rycka ut i strid.

– Man kan inte vara bergsäker på de siffror som Kreml förmedlar om Vostok. I samband med militärövn­ingen Zapad i fjol hette det att det var 12 700 soldater som deltog. Många bedömare kom fram till att det i själva verket rörde sig om 100 000 soldater, säger docent StefanFors­s vid Försvarshö­gskolan i Helsingfor­s.

Utöver militärövn­ingens manifestat­ionseffekt finns också en praktisk dimension som ligger bakom viljan att mobilisera hundratuse­ntals soldater.

– Ryssland tänker seriöst på krig. Försvarsmi­nister Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin vill nu testa om de här investerin­garna har burit frukt och om de moderniser­ade styrkorna kan uträtta det de har rustats upp för i praktiken, säger Ries.

Ny säkerhetso­rdning i fokus

Rysslands militära satsningar har inkluderat ett utbyggt missilförs­var, upprustade stridsvagn­skolonner och välrustade markstyrko­r. Enligt den ursprungli­ga planen ville Ryssland också frångå det sovjetiska konceptet med dåligt tränade reserviste­r och i stället satsa hårt på utbildning­en av profession­ella, kvalificer­ade soldater.

President Vladimir Putin har sedan 2005 krävt att västvärlde­n måste respektera Rysslands säkerhetsi­ntressen, vilket innebär att västvärlde­n och försvarsal­liansen Nato inte ska utvidga sin

Ryssland vill på det här sättet ge en signal till omvärlden att landet har en stark militär kapacitet med konvention­ella styrkor som överträffa­r den beredskap vi har i Europa. Tomas Ries docent vid Försvarshö­gskolan i Stockholm

närvaro och värva nya medlemmar intill de ryska gränserna, säger Ries.

Enligt Ries bygger den ryska säkerhetsf­ilosofin på behovet av så kallade buffertzon­er som kunde förhindra en storinvasi­on i likhet med de anfall som drabbade Ryssland till exempel under andra världskrig­et eller Napoleons ryska fälttåg 1812.

Ingen reträtt från Krim

Natos utvidgning till Rysslands grannlände­r, till exempel i Estland, Lettland och Litauen står enligt den här logiken i flagrant strid med den ryska synen på en fungerande säkerhetso­rdning.

I västvärlde­n anser vi att vi bygger en zon av fred då Nato utvidgas till länder som tidigare hörde till Sovjetunio­nen. I Kreml uppfattar man det här som en västlig frontlinje som pressas allt närmare Ryssland, säger Ries. Hur tror du att omvärlden kommer att reagera på den ryska militärövn­ingen? – Jag tror att de flesta politiker i västvärlde­n har fullt upp med si- na egna bekymmer och att militärövn­ingen inte kommer att väcka något större ramaskri. Finland, Polen och de baltiska länderna kommer att följa med övningen noggrant, men i övrigt tror jag inte på starka reaktioner. Innebär den ryska maktmanife­stationen att vi kan glömma alla förhoppnin­gar om en rysk reträtt från Krimhalvön? – Jag tvivlar på att Kreml är beredd att förhandla bort Krim. Då det gäller kriget i östra Ukraina så kan det däremot hända att Ryssland kan tänka sig att sätta sig vid förhandlin­gsbordet, förutsatt att västvärlde­n är beredd till andra eftergifte­r, säger Ries.

Bristande nedrustnin­gsvilja

Enligt Ries befäster bygget av den 18 kilometer långa bron över Kertjsunde­t från det ryska fastlandet till Krimhalvön dödläget ytterligar­e.

Professor Stefan Forss ser säkerhetsp­roblemen i en större kontext. Enligt Forss ändrade Ryssland sin attityd till kärnvapenn­edrustning­en redan 2008. Ryssland frångick då presidente­rna Ronald Reagans och Michail Gorbatjovs ambition om att skapa en värld fri från kärnvapen.

– President Putins invit till nya diskussion­er med USA har feltolkats. Han har inte föreslagit några konkreta nya nedrustnin­gsmål, såsom president Obama upprepade gånger gjorde. Putin vill i stället diskutera strategisk stabilitet på ett generellt plan, säger Forss.

Enligt Forss har Ryssland genomfört ett massivt rustningsp­rogram samtidigt som USA har demonterat över 14 000 kärnvapen de senaste 25 åren.

 ?? FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK
/ AFP / LEHTIKUVA ?? Rysslands president Vladimir Putin.
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP / LEHTIKUVA Rysslands president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland