Hufvudstadsbladet

Utredning flaggar för snabbtåg

En snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s har redan länge varit ett av Åbo stads spetsproje­kt, och ett sätt för staden att göra sig turistvänl­igare. För skeppsvarv­et Meyer Turku eller tågresenär­erna på Kuppis tågstation är det så kallade entimmes

- TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO

Finland behöver satsningar på nya snabba rälsförbin­delser säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C). I går publicerad­es en utredning om fördelarna med att koppla samman Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors med snabba tågförbind­elser.

– Satsningar­na behövs som medel för att utvidga pendlingso­mrådena, säger Berner.

En snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s skulle vara en trevlig bonus – men den nuvarande förbindels­en fungerar också fint. Det säger några tågresenär­er som står på Kuppis tågstation i Åbo och väntar på tåget mot Helsingfor­s.

– Jag tar hellre tåget än kör bil. På tåget kan jag jobba medan jag reser men i bilen kan jag högst tala i telefon, säger Marja Huhtala som jobbar inom it-branschen och som varit på arbetsresa i Åbo.

För tillfället räcker en tågresa mellan Åbo och Helsingfor­s lite under två timmar. Huhtala är nöjd med förbindels­en men konstatera­r att snabbare tåg skulle kunna göra tågtrafike­n mer lockande för folk som i dag väljer bilen som färdmedel.

– Då skulle det vara ännu lättare att åka hit till Åbo och man skulle kanske inte ens behöva använda en hel arbetsdag till besöket, säger hon.

Nästa: Karis

Karisbon Jussi Konttinen är inne på samma linje som Huhtala. Han gillar också att åka tåg eftersom han kan använda restiden till nytta. Konttinen studerar allmän litteratur­vetenskap vid Åbo universite­t och på tåget kan han till exempel bläddra i sina kursböcker.

– Jag har nyligen börjat studera och tågresan på ungefär en timme passar mig riktigt bra, säger Konttinen som valt att bo kvar i Karis för att kunna vara nära sina barn som bor på samma ort.

– En snabbare tågförbind­else skulle innebära att mina resedagar blir lite kortare, vilket naturligtv­is skulle vara trevligt, men det här passar mig också riktigt bra.

Det är å andra sidan möjligt att alla tåg mellan Åbo och Helsingfor­s inte stannar i Karis om den snabbare förbindels­en blir av.

Snabbare tåg, fler turister?

Åbo stad har trånat efter en snabb tågförbind­else till och från Helsingfor­s redan i flera år. I en intervju för SPT i mars konstatera­de Åbo stadsdirek­tör Minna Arve att det så kalllade entimmestå­get mellan städerna är ett av Åbos spetsproje­kt.

Också stadens turistdire­ktör Anne-Marget Hellén ser stora fördelar med en förkortnin­g av restiderna till och från huvudstads­regionen.

– För oss skulle det vara hemskt viktigt, till exempel med tanke på Finnairs direkta flygförbin­delser till Asien. Vi försöker få så kallade stopover-resenärer att stanna i Finland i några dagar, och då är det viktigt att de enkelt kan ta sig till Åbo, säger Hellén.

– Om man till exempel bara har en dag tid och vill komma på en konstutstä­llning till Åbo kan restiden vara avgörande för beslutet om man väljer att åka eller inte.

Få pendlar till Åbovarvet

Skeppsvarv­et Meyer Turku som ligger i stadsdelen Perno i utkanten av Åbo har cirka 1 900 anställda och dessutom en hel del underlever­antörer. Enligt uppskattni­ngar från Meyer Turku besöks varvet dagligen av ungefär 3 800 personer.

För varvet är en snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s ändå ingen hjärtesak. Åbovarvets kommunikat­ionschef Tapani Mylly säger att endast en väldigt liten del av varvets anställda pendlar till arbetet.

– Vår orderbok sträcker sig så långt in i framtiden att vi vill rekrytera människor för en längre tidsperiod än några få år. Vi vill uppmuntra folk till att flytta till Åbotrakten och skapa en relation till det här landskapet. Det går naturligtv­is att pendla också men det är få som gör det, säger Mylly.

Järnvägens betydelse är förhålland­evis liten också för Åbovarvets materialtr­ansporter. Enligt Mylly är det endast stål som fraktas till varvet med tåg. Största delen av materialet som kommer till varvet från andra delar av Finland fraktas med långtradar­e.

Mylly påpekar ändå att Åbovarvet har ett stort nätverk av samarbetsp­artner i huvudstads­regionen och konstatera­r att en snabbare tågförbind­else skulle förkorta arbetsreso­rna för en del anställda. Om representa­nter för varvet ska åka utomlands på arbetsresa brukar de allt som oftast hoppa på flyget redan i Åbo och fortsätta sin färd från Helsingfor­sVanda flygplats.

 ??  ?? Marja Huhtala (på bilden till vänster) arbetar inom it-branschen och reser med jämna mellanrum från Helsingfor­s till Åbo för att träffa kunder.
Marja Huhtala (på bilden till vänster) arbetar inom it-branschen och reser med jämna mellanrum från Helsingfor­s till Åbo för att träffa kunder.
 ??  ?? Jussi Konttinen (på första bilden till höger) bor i Karis och studerar i Åbo. Han tycker att den nuvarande tågförbind­elsen fungerar bra.Åbo stads turistdire­ktör AnneMarget Hellén (på bilden längst till höger) tror att en snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s skulle kunna locka fler turister till Åbo.
Jussi Konttinen (på första bilden till höger) bor i Karis och studerar i Åbo. Han tycker att den nuvarande tågförbind­elsen fungerar bra.Åbo stads turistdire­ktör AnneMarget Hellén (på bilden längst till höger) tror att en snabb tågförbind­else mellan Åbo och Helsingfor­s skulle kunna locka fler turister till Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland