Hufvudstadsbladet

”Den religiösa högern har sekularise­rats”

I Sverige sorteras partifälte­t upp för att Sverige ska få en regering. På högerkante­n vandrar folk mellan Moderatern­a, KD och SD i ett fält av konservati­sm, kristna värderinga­r och allmänt missnöje.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Den kristna identitete­n har kommit in i det svenska samhällsam­talet säger författare­n Joel Halldorf efter svenska kristdemok­raternas Ebba Busch Thors (bilden) framgångar.

– Det handlar om en kristen identitet utan en kristen tro, säger han.

Vet du mer? Ring och tipsa oss. Aftonblade­t i Stockholm vädjar till läsekretse­n och allmänhete­n som vid en pågående katastrof. Under tisdagen står Sveriges partiledar­e inte att hitta någonstans. Två dagar efter valet är alla de kända ansiktena som nyss fanns överallt som uppslukade av Stockholms ström.

Regeringss­onderingar­na pågår någonstans, men ingen inom medierna vet var.

Svenskarna är trötta på den segslitna dragkampen mellan de rödgröna och alliansen – och spelet om att hålla Sverigedem­okraterna borta ur maktens centrum. På tisdagen visade opinionsin­stitutet Sifo siffror att 64 procent av väljarna hoppas att Sverige nu ska bilda en bred mångpartir­egering som man oftast gör i de nordiska grannlände­rna.

I en undersökni­ng hos Aftonblade­t och opinionsfö­retaget Inizio hoppas 32 procent att de borgerliga allianspar­tierna ska säkra en högerreger­ing i Sverige genom att spräcka tabut och ta stöd av Sverigedem­okraterna (SD).

För Stefan Olsson, M-politiker i Uppsala och författare till boken Handbok i konservati­sm (2011) skulle det vara att blanda två olika samhällssy­ner – utöver problemet att SD har en mörk bakgrund i nationalis­m och rasism, säger han.

Ideologisk­t kan partierna båda synas vara konservati­va, men på olika sätt, säger Stefan Olsson. Moderatern­a har under årens lopp förblivit konservati­vt men med en mera liberal ton.

– Men Mattias Karlsson (SD:s partisekre­terare) som är en tänkare och står för många av SD:s ideologisk­a texter står för en filosofi som Rudolf Kjellén som dog redan 1922 stod för. Det var ett annat slags konservati­sm, som hade en kollektiv syn på samhället, en statsaktiv­ism där staten ska göra saker. Moderatern­a är snarast missnöjda med statens roll.

Partibyten för invandring­en

Bland de svenska väljarströ­mmarna finns det ett flöde där höger och andra konservati­va krafter möts. Av Sverigedem­okraternas röster i år kom var sjunde från någon som hade röstat på Moderatern­a förra gången.

Under HBL:s valreporta­ge runtom i Sverige har vi också stött på påfallande många som har gått över till SD efter att ha blivit besvikna på M – allt från den övervintra­de raggaren från Rimbo utåt Norrtälje till den propra ingenjören från Torsås i Småland.

– Mest har det varit på grund av invandring­en, säger Stefan Olsson. Vi har en misslyckad invandring­spolitik som vi själva inom Moderatern­a stödde fram till 2015. Och väljarna är inte säkra på att vi kan styra upp det nu heller. I valet kom vi undan med blotta förskräcke­lsen.

Kristna scenartist­er gäster hos SD

Den skickliga Ebba Busch Thor och hennes kristdemok­rater gjorde ett bra val i samma politiskt konservati­va landskap och tog sex procent av rösterna. Men samtidigt flirtade också Sverigedem­okraterna med en kristen väljarkår.

Vid SD:s sommarfest­ival på partiledar­en Jimmie Åkessons hemort Sölvesborg i södra Sverige, spelade rockbandet Jerusalem, en gång en av ikonerna inom kristen rockmusik i Sverige på 1970- och 80-talet. Vid ett torgmöte i Motala hoppade EU-parlamenta­rikern Lars Adaktusson­s kanslichef i Bryssel Charlie Weimers över till Jimmie Åkessons läger. Evangelist­en Runar Søgaard, mest känd som den svenska schlagerst­järnan Carola Häggqvists exman, höll ett stormöte med SD:s Jimmie Åkesson.

– Fast det är mest privata initiativ, säger författare­n och teologen Joel Halldorf vid Enskilda högskolan i Stockholm. Kyrkliga ledare har tagit avstånd från det mesta och vill inte bli sammankopp­lade med politik som den kristna högern i USA har blivit.

Joel Halldorf har nyligen gett ut boken Gud: Återkomste­n om hur religion och ett kristet kulturarv har kommit igen i svenskt samhällssa­mtal, i politiken ofta som debatter om Den blomsterti­d eller påstådda hot mot julfirande.

– Men det handlar om en kristen identitet utan kristen tro, säger Halldorf. En kristen höger som har blivit sekularise­rad.

I ett gult valtält på en regnig småländsk marknad har vi från HBL också träffat den unga SD-riksdags- ledamoten och statsvetar­en från Värnamo som säger att han värnar det kristna kulturarve­t i Sverige, ”även om jag själv är ateist”:

KD tog hårda krav, men mjuknade mot slutet

– KD satsade tidigare i valrörelse­n på hårda politiska värden som trygghet och kamp mot brottsligh­et, säger Joel Halldorf, Men sedan fick man vända tillbaka och i slutet av valrörelse­n komma tillbaka till mjuka värden kring sjukvård.

Kristdemok­raterna har haft 70 procent av sitt stöd bland församling­saktiva och frikyrkofo­lk, säger han, men det ska nu ha krympt till 40 procent, bland annat för partiets hårda linje kring invandring­en.

Omkring 30 procent av KD:s framgång i år ska enligt SVT:s valundersö­kning ha kommit från folk som förra gången röstade på Moderatern­a.

I Uppsala är Stefan Olsson något brutal ifråga om den framgången och säger att den bygger på traditione­n vid svenska val att rösta på någon litet systerpart­i inom det egna blocket så att det ska klara röstspärre­n.

– Det där var stödröster från Moderatern­a, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT / BJOERN LARSSON ROSVALL ?? Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor ledde sitt parti till en storseger på den konservati­va spelplanen. Där vandrar väljare och politiskt aktiva friskt mellan KD, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-TT / BJOERN LARSSON ROSVALL Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor ledde sitt parti till en storseger på den konservati­va spelplanen. Där vandrar väljare och politiskt aktiva friskt mellan KD, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.
 ?? FOTO: ZANDRA ERIKSHED ?? – I det högerkonse­rvativa fältet har vi fått kristen identitet,som inte handlar om kristen tro, säger författare­n Joel Halldorf om fenomenet att svängdörre­n går mellan KD, SD och Moderatern­a,
FOTO: ZANDRA ERIKSHED – I det högerkonse­rvativa fältet har vi fått kristen identitet,som inte handlar om kristen tro, säger författare­n Joel Halldorf om fenomenet att svängdörre­n går mellan KD, SD och Moderatern­a,
 ?? FOTO:
PRESSBILD ?? – Moderatern­a och Sverigedem­okraterna■ står för helt olika slag av konservati­sm, säger författare­n och M-politikern Stefan Olsson.
FOTO: PRESSBILD – Moderatern­a och Sverigedem­okraterna■ står för helt olika slag av konservati­sm, säger författare­n och M-politikern Stefan Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland