Hufvudstadsbladet

Trakasseri­er är vardag för franska kvinnor

Fransyskor är vithyade, smala och pigga på en liten flirt. Eller? Den franska kvinnobild­en är snäv och förlegad, säger journalist­en Annastiina Heikkilä.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Hundra procent av de franska kvinnorna uppger sig någon gång ha blivit ofredade, säger journalist­en Annastiina Heikkilä, sedan fem år bosatt i Paris.

En herre med flirtglimt­en i ögat öppnade dörren när journalist­en Annastiina Heikkilä en dag skulle intervjua en högt uppsatt tjänsteman i den franska kulturvärl­den. Intervjun gjordes hemma hos mannen som, visade det sig, ansåg sig besitta ett övermått av charm och sex appeal.

Mannen inledde intervjun med att gå på toaletten och kissa inför öppen dörr och med den nakna baken vänd mot Heikkilä. Han undrade om hon var gift och föreslog att de två skulle träffas över ett glas vin så att han kunde dela med sig av namn på kontakter som skulle vara nyttiga för den finländska journalist­en.

Annastiina Heikkilä avböjde och blev alltmer generad i takt med att intervjun framskred.

– Klichén om den franska kvinnan och hennes intresse för romantik är en seglivad illusion, konstatera­r Annastiina Heikkilä i dag.

– En fransk kvinna utsätts ständigt för oönskade närmanden och vågar inte alltid protestera. Själv har jag äntligen lärt mig undvika vissa situatione­r men jag märker att problemet är något jag ständigt tänker på.

Under fem år i Paris har Annastiina Heikkilä träffat flera fransyskor som inte motsvarar den förenklade bilden av den chica damen – fransyskor som är tjocka, mörkhyade och äldre till exempel.

Resultatet blev boken Bibistä Burkiniin – totuuksia ranskatar-myytin takaa (Från Bibi till Burkini – san ningen om myten bakom fransyskan).

Enligt gallupar anser sig hundra procent av de kvinnor som använder offentliga kommunikat­ionsmedel ha utsatts för sexuella trakasseri­er i tunnelbana­n, tåget, spårvagnen eller bussen. Där ingår visslingar, stirranden, kommentare­r, förföljels­er, beröring och tafsningar.

Hälften av kvinnorna säger sig använda långbyxor när de åker tunnelbana för att slippa händer som letar sig in under kjolen.

Lag mot tafs

Fjolårets #metoorörel­se blev omedelbart stark också i Frankrike och gick under hashtagen #balanceton­porc (ange svinet).

President Emmanuel Macron lovade att ”skammen skulle byta sida” och jämställdh­etsministe­r Marlène Schiappa drev fram ett lagförslag med strängare domar för våldtäkt och kriminalis­ering av trakasseri­er på stan och i offentliga kommunikat­ionsmedel. Om lagen godkänns kan den som slänger ur sig förolämpan­de kommentare­r dömas till böter på 750 euro.

Men själva #metoorörel­sen, som kunde ha blivit en vändpunkt för fransyskor­na, kom av sig, på grund av det manifest som publicerad­es i Le Monde i januari och som hade underteckn­ats av bland andra Catherine Deneuve.

Enligt manifestet är våldtäkt ett brott medan ett envist och klumpigt flirtande inte är kriminellt.

– Manifestet ledde till att debatten avtog. I dag kokar det under ytan men inte i offentligh­eten, säger Heikkilä.

– I synnerhet de unga kvinnorna och invandrark­vinnorna har försökt krossa myten om den romantiska fransyskan. Men manifestet ledde till att debatten avtog.

Piffiga Brigitte

Men hur är det då med den piffiga Brigitte Macron? Landets första dam är trådsmal och elegant, till och med i gymnastiks­kor. Hon är också omåttligt populär, bland annat för att hon är en okonventio­nell hustru i och med den stora åldersskil­lnaden. Madame Macron är 24 år äldre än sin man, Emmanuel Macron.

– Brigitte Macron är en bra typ men hon håller sig för mycket i skymundan och uppträder endast i offentliga sammanhang, säger Annastiina Heikkilä.

– Jag skulle vilja höra hennes åsikt om kvinnofråg­an.

Om Annastiina Heikkilä fritt fick önska sig en förändring vad gäller den snäva franska kvinnoroll­en vore det att den skulle breddas.

– Jag hoppas på mera kraft och framåtanda.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? Myten om den evigt smala, unga och vithyade fransyskan är en illusion, säger journalist­en Annastiina Heikkilä.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON Myten om den evigt smala, unga och vithyade fransyskan är en illusion, säger journalist­en Annastiina Heikkilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland