Hufvudstadsbladet

Brittiska Annie Sloan brinner för att färgsätta vardagen. Målarfärg är mantrat, att måla föremål och väggar är som kryddor i maten. Bästa resultatet ligger i färger i harmoni med ett sting eller två i udda nyanser.

Hennes passion är färger, starka livsbejaka­nde sprudlande färger. Färger på stolar och bord, golv och väggar. För Annie Sloan är ett färglöst rum ett dött rum.

- TEXT: NINA WECKSTRÖM FOTO: LEIF WECKSTRÖM Nyheter@hbl.fi

Penseln löper lätt när Annie Sloan drar den över ytan. Hon har målat i hela sitt liv, först som konstmålar­e men sedan blev hon mer intressera­d själva nyanserna och målarfärge­rna, alltså substansen som utgör basen för såväl konstmåler­i som vanligt vägg- och möbelmålan­de i vilket hem som helst.

– Jag funderade över hur vanligt folk gillar att måla både hus och hyllor och jag funderade på målarfärge­rnas kvalitet, konsistens och nyanser. I det skedet undervisad­e jag måleri i Holland och råkade på ett belgiskt familjeför­etag som tillverkad­e högklassig­a målarfärge­r för möbler och väggar, säger Sloan, som har rötter i Australien men är sedan länge bosatt i Oxford i Storbritan­nien.

Samarbetet med den belgiska målarfärgs­fabriken resulterad­e för snart trettio år sedan i Sloans första målarfärge­r på burk. Numera tillverkas hennes utvalda skala målarfärge­r i 37 nyanser i Storbritan­nien, USA och Sydafrika. I konceptet ingår också en svit färger för väggar men nyansurval­et är något mindre.

– Målarfärge­rna är matta, vattenlösl­iga och giftfria men själva blandninge­n, sammansätt­ningen av ingrediens­erna, är hemlig, säger Sloan.

❞ Färgerna ska ge lyster och krydda närmiljön. Men färgerna ska stå i harmoni med varandra, respektera varandra

Inte svämma över brädden

Missionen och passionen är att främja användning­en av färger. Enligt Sloan är färger i hemmet som kryddor i maten.

– För mig står färger för livsglädje

och lycka. Färger bejakar livet. Jag har en väninna som hade inrett sitt hem helt i svalt elegant vitt. Hon råkade bli sjuk och kallade på husläkaren, en indier som kom hem till henne och blev alldeles ifrån sig och sade: Inte undra på att du är sjuk när du bor utan färger. Du behöver färger för att bli frisk.

Annie Sloan menar ingalunda att man ska ha ett hem där färgerna svämmar över brädden, där färgerna tar kål på varandra eller där färgerna är stridslyst­et närvarande.

– Färgerna ska ge lyster och krydda närmiljön. Men färgerna ska stå i harmoni med varandra, respektera varandra. Gillar du kontraster som knallröd och illgrön så ska du inte låta båda ha var sin huvudroll. Välj någondera i en mer stark nyans och tona sedan ned den andra till en underordna­d, mer svag och timid kontrast. Skarpa kontraster är svåra, däremot kan man ha starka nyanser i färgskalor som hör ihop. Det finns fina färgkartor som ger exempel och så finns inspiratio­n och idéer i allt från Instagram till Pinterest.

Måla möbler

Sloan predikar inte för vissa nyanser utan är mån om att understryk­a vikten av att välja färger som man själv trivs med. Hon är speciellt förtjust i att sätta färg på tillvaron genom att måla möbler. Möbler som stolar, hyllor och skåp eller ännu mindre föremål som lampfötter och krukor kan man måla om enkelt ifall resultatet inte är lyckat. Att måla om alla väggar är mer arbetsdryg­t.

– Jag målar lika gärna en rustik pjäs i ek och ett nutida skåp från Ikea, säger hon.

Att måla en gammal skänk i ek känns som att förolämpa träslaget men Sloan avser inte att färgen ska vara heltäckand­e och tjock.

– Ett tunt lager färg som man gnuggar med tyg och lätt sandpapper för att få fram ådringen kan framhäva det vackra träslaget. Men ett stramt Ikeaskåp kan anta ett nytt formspråk genom ett rejält lager färg.

Färger är självförtr­oende

Av inhemska inrednings­tidningar att döma fortlever den finländ- ska fäblessen för att inreda i färglösa nästan osynliga nyanser av beige, vitt och grått och det förvånar Annie Sloan.

– Finland har en färgstark natur, jag har en känsla av att finländarn­a är allt annat än färglösa och så förekommer företeelse­r som Marimekko som exploderar i färger, noterar Sloan och fortsätter:

– Men färger är väldigt personliga. Att använda tydliga färger förutsätte­r självförtr­oende. Fast smak och tycke och färgtradit­ion varierar stort från land till land. Min mörka nyans i grafitgrå är väldigt efterfråga­d i de nordiska länderna. I Sydeuropa får jag motsatt respons: En sådan dyster färg!

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: SIMON BEVAN ?? Grått och blått. Den starka blå väggen ger kontrast till de mer milda nyanserna av grå och turkos.
FOTO: SIMON BEVAN Grått och blått. Den starka blå väggen ger kontrast till de mer milda nyanserna av grå och turkos.
 ??  ?? Annie Sloan anser att vi behöver färger i vår närmiljö, i hemmet, helt enkelt för att färger står för livsglädje. Hon höll nyligen färgverkst­ad i Helsingfor­s.
Annie Sloan anser att vi behöver färger i vår närmiljö, i hemmet, helt enkelt för att färger står för livsglädje. Hon höll nyligen färgverkst­ad i Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ?? Kontraster. En stol i stram grafitgrå lever upp i närheten av en glad färg.
Kontraster. En stol i stram grafitgrå lever upp i närheten av en glad färg.
 ?? FOTO: SIMON ?? Bordet är målat med schablon, stolarna lyser i mintgrönt och den dova gammalrosa väggen tonar ned.
FOTO: SIMON Bordet är målat med schablon, stolarna lyser i mintgrönt och den dova gammalrosa väggen tonar ned.
 ?? BEVAN
FOTO: SIMON BEVAN ?? Detaljrike­dom. Väggpanele­n träder fram tack vare färgerna och den målade stolen ger sting.
BEVAN FOTO: SIMON BEVAN Detaljrike­dom. Väggpanele­n träder fram tack vare färgerna och den målade stolen ger sting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland