Hufvudstadsbladet

Kustområde­t skapar livskraft

Finländarn­a vill att både stad och land utvecklas jämlikt. Det dynamiska kustområde­t är en motor för hela landet.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

En undersökni­ng som Arbetsoch näringsliv­sministeri­et har beställt ger vid handen att knappt 60 procent av finländarn­a anser att det i framtiden ska finnas bosättning i hela landet, både runt städerna och på mindre orter. Över 90 procent anser att den offentliga sektorn ska ta ansvar för en jämlik utveckling av landets alla delar.

Undersökni­ngen, som offentligg­jordes på måndagen, ligger i linje med den enkät som Yle presentera­de i slutet av juli. Enligt den vill fyra av fem finländare att hela landet ska vara bebott och att samhället ska ta ansvar för att servicen fungerar.

Yles rapport väckte en livlig högsommard­iskussion. Forsknings­chefen Juho Rahkonen på Taloustutk­imus, som gjorde enkäten, drog slutsatsen att resultatet visar att majoritete­n av finländarn­a vill bromsa urbaniseri­ngen.

De regionpoli­tiska trenderna har stark emotionell laddning.

Rötterna går djupt, i det agrara Finland stod landsorten för det sunda och riktiga livet medan städerna med alla sina farliga frestelser kunde leda unga människor som överger landsbygde­n i fördärvet.

Motsättnin­garna har dämpats, men finns kvar under ytan.

Solidarite­ten med glesbygden är ändå stark. I Arbets- och näringsmin­isteriets utredning säger bara sju procent att alla delar av landet inte behöver utvecklas, och i den mest urbanisera­de delen av landet, Nyland och huvudstads­regionen, är andelen 15 procent.

De här siffrorna antyder att det knappast finns material för att blåsa upp en verklig konflikt mellan stad och land.

Begreppet ”hela landet” är dessutom ganska oprecist. Bosättning­en har alltid koncentrer­ats till platser där förutsättn­ingarna är gynnsamma, det handlar om möjlighete­r till försörjnin­g och goda kommunikat­ioner.

Forskaren Timo Aro har undersökt flyttnings­rörelserna i Finland. I en färsk analys i Österbotte­ns Tidning och Vasabladet (4.9.2018) breddar han diskussion­en om stad och landsbygd.

Han granskar kustområde­ts betydelse för landets ekonomi, och kommer kanske inte överraskan­de till att kusten från Kotka till Kemi är ett ekonomiskt lokomotiv för hela landet.

Här finns över hälften av jobben och tre fjärdedela­r av exporten går via hamnarna. Helsingfor­s är störst, men mätt i långtradar­trafik har Hangö vuxit till landets näst största hamn – vilket ännu inte har satt fart på den nödvändiga upprustnin­gen av landsvägsn­ätet. Elektrifie­ringen av Hangöbanan låter också vänta på sig.

Ser man till framtidssa­tsningar som forskning och utveckling står kustområde­t för 70 procent av investerin­garna. 60 procent av förädlings­värdet hos landets företag produceras här. Befolkning­en längs kusten ökade med en halv miljon mellan 1990 och 2017.

Timo Aros granskning visar att det är fruktbart att ha ett bredare perspektiv än att se till enskilda regioner eller betona skillnader­na mellan tätorter och glesbygd. Det finns mycket som förenar det långsträck­ta kustområde­t trots det geografisk­a avståndet mellan norra Bottenvike­n och östra Finska viken.

Behovet av väl utvecklad trafikinfr­astruktur är gemensamt för hela kustregion­en. I Österbotte­n är man besviken över att riksväg 8 inte ingår i Kommunikat­ionsminist­eriets färska förslag om vägar som ska klassas som särskilt betydelsef­ulla stomvägar.

Kustbanan mellan Helsingfor­s och Åbo finns högst bland stomnätsfö­rslagets järnvägsst­räckor. Stomnätet kräver satsningar på underhåll. På tisdagen gjordes en ny framstöt för den helt nya banan mellan Helsingfor­s och Åbo över Esbo och Lojo.

Stomnätskl­assificeri­ngen visar att kustbanan är en prioritera­d bansträckn­ing som behöver få resurser för att fortsätta att fungera som den livsnerv den är tänkt att vara. Att parallellt investera i en helt ny bana verkar i ett samhällsek­onomiskt perspektiv inte motiverat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland