Hufvudstadsbladet

Det här ska hända innan Sverige får en ny regering:

-

●●Definitivt resultat på fredag

●●Bland de röster som ännu inte räknats i det svenska riksdagsva­let finns utlandsrös­ter och en del förtidsrös­ter. Eftersom få röster skiljer blocken kan dessa röster vara avgörande. Ett uppdaterat valresulta­t kommer på onsdag medan det slutgiltig­a resultatet är att vänta på fredag.

●●Riksdagen öppnar

●●Den 25 september öppnar Sveriges riksdag. Men redan den 24 ska ledamötern­a välja talman och vice talmän för perioden 2018–2022. Praxis har sedan 1982 varit att talmannen väljs från det största partiet i den grupp som har majoritet.

●●Statsminis­teromröstn­ing

●●Om Socialdemo­kraternas

Stefan Löfven sitter kvar ska riksdagen rösta om det senast två veckor efter att den nyvalda riksdagen har samlats. Talmannen bestämmer exakt tidpunkt. Den borgerliga alliansen har gått ut med att man kommer att rösta emot Löfven som statsminis­ter.

●●Om fler än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej måste Löfven avgå.

●●Därefter är det talmannens ansvar att ta fram förslag till ny statsminis­ter. Sammanlagt kan talmannen lägga fyra förslag. Om inget godkänns ska extraval hållas inom tre månader.

●●Att få igenom sin budget

●●Regeringen måste presentera sin budget för riksdagen senast den 15 november. En budget behöver inte få en majoritet av rösterna i riksdagen, men den måste bli störst för att inte kunna utmanas av opposition­ens budget.

●●Beslut om extraval

●●Om statsminis­tern inte får igenom sin budget kan man utlysa extraval, men det kan göras först tre månader efter riksdagens öppnande. Valet måste sedan äga rum inom tre månader från det att statsminis­tern utlyst valet. Att ett extraval sker i Sverige är väldigt ovanligt, senast det hände var 1958.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland