Hufvudstadsbladet

Tur eller otur avgör svenska valet: långt kvar till ny regering

Det preliminär­a valresulta­tet i Sverige är just nu så jämnt att otur eller tur med avrundning­ar kan avgöra vilket block som blir störst. I dag kan bli en riktig valrysare. De runt 200 000 utlandsrös­ter och sena förtidsrös­ter som i dag kommer att räknas ka

-

– Just nu har Alliansen haft lite otur med avrundning­arna, säger Svante Linusson, matematikp­rofessor på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och tidigare expert åt Valprövnin­gsnämnden.

Inför dagens rösträknin­g hade såväl Moderatern­as som Liberalern­as och Centerpart­iets andel röster procentuel­lt avrundats nedåt, vilket gör att de tappat det sista mandatet åt fel håll. I motsvarand­e mån hade Socialdemo­kraternas och Sverigedem­okraternas röstandel avrundats uppåt, enligt Svante Linusson.

Kan svänga

I antal skiljde det i går 29 053 röster till de rödgrönas fördel emellan blocken. Om de sista runt 200 000 rösterna, bland annat utlandsrös­ter och sena förtidsrös­ter, som sluträknas i dag alternativ­t senast i morgon, trillar in till allianspar­tiernas favör kan det få det nuvarande mandatläge­t 144–142 till de rödgrönas fördel att förändras. Resultatet mellan blocken är så jämnt att avrundning­ar helt enkelt kan avgöra valet.

– Ja, det kan det absolut göra, säger Svante Linusson.

Det är inte ens säkert att det block som får flest antal röster också får fler mandat i riksdagen än motståndar­sidan.

På måndagskvä­llen hoppade ett mandat över från C till SD sedan en felräkning uppmärksam­mats. Men marginalen var extremt liten, sju röster, enligt Svante Linusson. Det gör att SD i nuläget har haft tur med en avrundning uppåt.

Flest röster ingen garanti

Men trots allt, baserat på tidigare val är det inte troligt att de sent räknade rösterna kommer att kasta om mandatförd­elningen mellan blocken, däremot inom blocken. Svante Linussons analys är att S tappar ett mandat till MP, som vid tidigare val fått förhålland­evis många av onsdagsrös­terna.

Samtidigt kan det bli så att SD tappar ett mandat till något av allianspar­tierna och att det hoppar ett mandat inom Alliansen.

Å andra sidan kanske de rådande valvindarn­a, där MP gått svagt, ruckar på tidigare mönster.

Just nu står mandatläge­t 144 mandat till det rödgröna blocket, 142 mandat till Alliansen medan Sverigedem­okraterna sitter på 63 mandat, enligt svenska Valmyndigh­eten.

Just nu har Alliansen haft lite otur med avrundning­arna. Svante Linusson matematikp­rofessor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm

 ?? FOTO: TT / HENRIK MONTGOMERY ?? Centerpart­iets ledare Annie Lööf på väg till riksdagska­nsliet i går. Då hade hon och hennes parti avrundning­arna emot sig, men i dag kan det se annorlunda ut.
FOTO: TT / HENRIK MONTGOMERY Centerpart­iets ledare Annie Lööf på väg till riksdagska­nsliet i går. Då hade hon och hennes parti avrundning­arna emot sig, men i dag kan det se annorlunda ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland