Hufvudstadsbladet

Berner: Utred snabb tågtrafik

Satsningar på snabba tågförbind­elser mellan Åbo, Helsingfor­s och Tammerfors skapar tillväxt för hela landet, visar ny konsultutr­edning.

- SPT/ARI SUNDBERG nyheter@hbl.fi

Finland behöver nya snabba rälsförbin­delser, och det råder stor samstämmig­het på alla nivåer om att satsningar på dem bör göras, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C).

– Satsningar­na behövs som medel för att utvidga pendlingso­mrådena, för att främja den ekonomiska tillväxten och för att stävja klimatförä­ndringen, säger Anne Berner.

Berner deltog i går i publicerin­gen av en utredning om fördelarna med att koppla samman Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors med snabba tågförbind­elser. Målsättnin­gen i utveckling­en av finländsk rälstrafik borde enligt utredninge­n vara att en tågresa mellan de tre städerna i framtiden inte räcker mer än en timme.

Berner konstatera­r att utredninge­n tydligt visar på fördelarna med snabba förbindels­er och ökad kapacitet mellan de tre städerna.

– Det som nu behöver göras är att noggrant utreda hur stora infrastruk­tursatsnin­gar – såsom utbyggnade­n av rälstrafik­en – påverkar nationen som helhet. Det behövs kalkyler på vad de innebär i fråga om ökad konkurrens­kraft och över hur vi får dem att betala sig, säger Berner.

Berner säger att stora satsningar på rälstrafik­en inte låter sig finansiera­s med skattemede­l.

– Vi har redan i dag en stor reparation­sskuld på landets vägar och den ska finansiera­s med skattemede­l. Men en utbyggnad av infrastruk­turen för rälstrafik behöver privata investerin­gar, till exempel i form av projektbol­ag där staten endast är delägare, säger Berner.

Berner säger att den nu aktuella utredninge­n handlar om de tre stadsregio­nerna i södra Finland men att rälstrafik­en behöver utvecklas i hela landet.

– Det finns pendling även mellan andra städer och även där kan rälstrafik­en bidra till utveckling och tillväxt, säger Berner.

I hela landets intresse

Representa­nterna för Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors som deltog i tisdagens publicerin­g är inne på samma linje.

– För Tammerfors del handlar utveckling­en av rälstrafik­en inte enbart om trafiken mot Helsingfor­s och Åbo, även trafiken mot till exempel Seinäjoki och Vasa är viktig för oss, säger Mikko Nurminen som är direktör för stadsplane­ringen i Tammerfors.

Biträdande borgmästar­e för stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s, Anni Sinnemäki, säger att det samtidigt ligger i hela landets intresse att spårtrafik­en inom pendlingso­mrådena i landets södra delar fungerar.

– Det handlar inte bara om trafiken mellan städerna. Även rälstrafik­en inom pendlingso­mrådena behöver utvecklas, säger Sinnemäki.

Minna Arve, stadsdirek­tör i Åbo, påminner om att rälstrafik­en i södra Finland också har en internatio­nell dimension med relevans för Finland.

– En snabbare förbindels­e mel-

lan Åbo och Helsingfor­s innebär även att kontakten mellan Stockholm och S:t Petersburg blir snabbare och sammanlänk­ar oss därmed till dessa större metropolom­råden, säger Arve.

Pasi Rajala är direktör vid konsultbol­aget Ramboll och är en av dem som tagit fram utredninge­n. Han säger att det står klart att den utökning av pendlingso­mrådet som en större kapacitet på järnvägarn­a innebär, i kombinatio­n med snabbare tåg, förbättrar utsikterna för sysselsätt­ningen och gör Finland mer attraktivt för företagset­ableringar.

– Vi har tittat på exempel från andra länder och till exempel i Bergen har man räknat ut att satsningar på rälstrafik­en ger tillbaka tjugo gånger investerin­gen, säger Rajala.

Rambolls utrednings­grupp rekommende­rar att regeringen gör en plan för utveckling­en av trafiksyst­emen på nationell nivå och inleder planeringe­n av ny kapacitet för rälsförbin­delserna mellan Åbo, Helsingfor­s och Tammerfors.

Utredninge­n är beställd av Finlands Näringsliv EK, Byggnadsfö­rbundet, byggbransc­hens intresseor­ganisation Rakennuste­ollisuus RT, FFC, branschorg­anisatione­n för planerings- och konsultbol­ag SKOL samt städerna Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland