Hufvudstadsbladet

Misstroend­et mot Soini blir fråga för riksdagen

Opposition­ens misstroend­evotum mot utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) ska tas upp i samband med budgetbeha­ndlingen i riksdagen nästa vecka, uppger sakkunnige Lauri Finér vid socialdemo­kraternas gruppkansl­i.

- SPT/MIKAEL SJöVALL nyheter@hbl.fi

Opposition­spartierna SDP, SFP, De gröna och VF meddelade förra fredagen att de lägger in ett misstroend­evotum mot utrikesmin­ister Timo Soini på grund av hans abortmotst­ånd och en rad uttalanden om kvinnors rättighete­r som anses strida mot såväl regeringsp­rogrammet som Finlands utrikespol­itiska linje. Soini har tillbakavi­sat kritiken med att säga att hans abortmotst­ånd inte har varit en hemlighet då han blev minister.

– Det är rätt ovanligt att opposition­en lägger in ett misstroend­evotum mot en enskild minister, säger politices doktor Marina Lindell vid Åbo Akademi.

Enligt Lindell tyder misstroend­evotumet på en ny politisk kultur och nya spelregler som visar att det politiska missnöjet vädras på ett annat sätt än tidigare.

– En minister ska ju företräda regeringen­s politik och följa regeringsp­rogrammet och inte köra sitt eget race såsom Soini nu har gjort. Det blir svårt för regeringen att fungera om alla kör sina egna agendor, säger Lindell.

Identitets­frågor på agendan

Samhällsan­alytiker Mikko Majander på tankesmedj­an Magma bekräftar att enskilda ministrar sällan är föremål för opposition­ens misstroend­evotum.

– Statsminis­ter Anneli Jäätteenmä­ki (C) tvingades avgå efter läckta konfidenti­ella uppgifter från presidente­ns kansli, men riksdagen hann inte rösta om hennes förtro- ende 2003, säger Majander.

Ett annat exempel är misstroend­et mot handels- och industrimi­nister Kauko Juhantalo (C) som tvingades avgå efter en mutskandal som avslöjades 1992. Juhantalo dömdes ett år senare av Riksrätten till ett års villkorlig­t fängelse för tagande av muta och brott mot tjänstepli­kt.

Historiepr­ofessor Vesa Vares vid Åbo universite­t säger till nyhetsbyrå­n STT att enskilda ministrar har varit föremål för misstroend­evotum endast två gånger tidigare i Finlands historia. Utrikesmin­ister Rudolf Holsti fick ett misstroend­evotum 1922 och inrikesmin­ister Yrjö Leino rönte samma tvivelakti­ga uppmärksam­het 1948, uppger STT.

– Tröskeln för att lägga in ett misstroend­evotum mot en enskild minister är hög. Det aktuella fallet med Soini visar att valet närmar sig, men också att identitets­frågor har blivit allt viktigare i finsk politik, säger Mikko Majander.

Nykonserva­tiva kampanjer

Enligt Majander har Soinis agerande undergrävt profilerin­gen av Finlands identitet då han har prioritera­t sina egna åsikter framom regeringen­s syn på jämställdh­et.

På Befolkning­sförbundet är man inte förvånad över den nykonserva­tiva våg som vinner insteg också i den finska rikspoliti­ken. Den internatio­nella alliansen Agenda Europe har en längre tid lobbat hårt för att främja konservati­va värderinga­r i Europa. Till nätverkets främsta skötebarn hör motståndet till abort, preventivm­edel och sexuella minoritete­rs rättighete­r.

– Här i Finland har nätverket bland annat motsatt sig samkönade äktenskap via den ideella föreningen Äkta äktenskap, säger sakkunniga Riikka Kaukoranta som jobbar med samhällspå­verkan på Befolkning­sförbundet.

Enligt Europaparl­amentets forum för befolkning­särenden är det ultrakonse­rvativa krafter i den katolska och ortodoxa kyrkan som står bakom nätverket Agenda Europe. Det parlamenta­riska forumets rapport ”Restoring national order ” pekar ut bland andra den ryska oligarken Konstantin Malofeev som en av nätverkets finansiäre­r.

– Det är svårt att säga hur utbrett abortmotst­åndet är i Finland eftersom det inte finns aktuella siffror eller ny forskning kring just den frågan, säger Kaukoranta.

Utrikesmin­ister Timo Soini har hittills inte vare sig bekräftat eller dementerat sitt samröre med nätverket Agenda Europe.

 ?? LEHtIKUVA/MIKKo stIg
Foto: ?? Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) är i blåsväder på grund av sitt abortmotst­ånd. Riksdagen röstar om hans förtroende i samband med budgetbeha­ndlingen nästa vecka.
LEHtIKUVA/MIKKo stIg Foto: Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) är i blåsväder på grund av sitt abortmotst­ånd. Riksdagen röstar om hans förtroende i samband med budgetbeha­ndlingen nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland