Hufvudstadsbladet

EU grubblar om upphovsrät­t på nätet

11 och 13 är numren på allas läppar i EU-parlamente­t när det grubblas intensivt om nya regler för upphovsrät­ten på internet. Ordalydels­en i de två paragrafer­na får både nätjättar, utrikeskor­respondent­er och popstjärno­r att försöka påverka in i det sista.

-

Dramatiska ord har hela sommaren omgett diskussion­erna om EU-kommission­ens föreslagna moderniser­ing av nuvarande regler.

Tyske EU-parlaments­ledamoten Axel Voss, huvudansva­rig för parlamente­ts behandling av frågan, försöker dock tona ned betydelsen av den omröstning som väntar i dag.

– Det handlar inte om att förstöra internet. Det är inte en fråga om att försöka underminer­a folks kreativite­t. Men det handlar om att fundera på den andra sidan av myntet: Upphovsrät­t är väldigt viktigt och vi måste stoppa överträdel­serna, sade Voss när förslagen debatterad­es i går.

De två paragrafer­na 11 och 13 handlar om hur originalpr­oducenten av exempelvis en nyhetsarti­kel ska kunna få ersättning när det länkas vidare till den och på vilket sätt sociala medier och plattforma­r redan på förhand ska kunna sätta stopp för att upphovsrät­tsskyddat material laddas upp.

Kritikerna har kallat det första för en ”länkskatt” och befarar att alltför hårda krav på det sistnämnda kommer att leda till behovet av uppladd- ningsfilte­r som i slutändan mest drabbar nätanvända­rna.

– De här filtren är korkade. De kommer att hindra människor från att göra fullt lagliga delningar av bilder, musikvideo­r och politiska kommentare­r, varnar svenska ledamoten Max Andersson (MP) i debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland