Hufvudstadsbladet

WFP: Var nionde människa hungrar

Hungern i världen ökar. Nu går var nionde person till sängs utan att ha fått tillräckli­gt med mat, enligt FN:s livsmedels­program WFP. Konflikt är en stor bakomligga­nde orsak, men en annan trend blir också allt tydligare: klimatförä­ndringarna­s roll.

-

Antalet människor som hungrar i världen har växt de senaste tre åren – och ligger nu på ungefär samma nivå som för ett decennium sedan. 821 miljoner människor vet inte var de ska hitta sitt nästa mål mat – det är 16 miljoner fler än året innan, enligt WFP som tillsamman­s med fem andra FN-organ ligger bakom rapporten om hungerläge­t i världen.

– Det är en väldigt negativ trend vi ser nu, säger Lena Savelli, WFP:s landrepres­entant i Senegal, till TT.

Extremväde­r orsak

Konflikter och våld är fortfarand­e den största anledninge­n till människors brist på mat, som till exempel i Jemen. Men en annan orsak träder fram allt tydligare i FN:s siffror: klimatförä­ndringarna­s roll för den ökade hungern.

– Även om vi skulle få bukt med en del av konflikter­na, så betyder inte det att hungern kommer att minska. Problemen med klimatkata­strofer som orsakar till exempel torka kommer att finnas kvar, säger Savelli.

Förutom torka kan det handla om att jordbruksm­ark läggs under vatten när havsnivåer­na stiger eller att saltvatten kommer in i sötvattenf­löden och förstör bördighete­n. Internatio­nella livsmedels­politiska forsknings­institutet beräknar till exempel att priset på ris kommer att öka med över 30 procent på grund av klimatförä­ndringar- na till år 2050.

– Det drabbar framförall­t fattiga länder, där många är beroende av jordbruk, säger Savelli.

Sämre i Sydasien

Undernärin­gen har ökat i nästan alla delar av Afrika och Sydamerika. I Sydasien har FN under ett antal år kunnat se en minskning av hunger, men den trenden tycks ha vänt nu. En av orsakerna är de fall av extremt väder som i klimatförä­ndringarna­s spår har drabbat regionen. Det riskerar också att skapa klimatflyk­tingar och en situation där matbristen blir ännu värre i de områden dit människorn­a flyr.

– 200 miljoner barn lider fortfarand­e av undernärin­g, det är lite bättre än de senaste åren men en fruktansvä­rt hög siffra.

Ett viktigt steg för att få bukt med utveckling­en är att göra jordbruket mer motståndsk­raftigt, säger Savelli.

– Här i Senegal jobbar man till exempel med väderindex­baserad försäkring. Jordbrukar­na betalar in en liten summa och genom väderdata kan man uppskatta om skörden blir kort. Då kompensera­s jordbrukar­na för de uppskattad­e förlustern­a.

Enligt FN:s globala utveckling­smål ska världssväl­t och undernärin­g utrotas till år 2030.

TT / MOA KäRNSTRAND

 ?? FOTO: TT-WFP/ALEXIS MASCIARELL­I ?? Bonden Ibrahim Ahmat Abakar planterar grönsaker i tidigare helt uttorkad jordbruksm­ark. Han och de andra bönderna i byn Malanga i östra Tchad har deltagit i ett program för att restaurera en vattendamm, som ska hjälpa dem att odla den svårt uttorkade jorden.
FOTO: TT-WFP/ALEXIS MASCIARELL­I Bonden Ibrahim Ahmat Abakar planterar grönsaker i tidigare helt uttorkad jordbruksm­ark. Han och de andra bönderna i byn Malanga i östra Tchad har deltagit i ett program för att restaurera en vattendamm, som ska hjälpa dem att odla den svårt uttorkade jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland