Hufvudstadsbladet

EU:s artikel 7

-

●●I artikel 7 i EU:s Lissabonfö­rdrag fastställs att en majoritet i EU-kommission­en, EU-parlamente­t eller bland medlemslän­derna kan dra i gång ett särskilt förfarande när det finns ”en klar risk för att en medlemssta­t allvarligt åsidosätte­r värdena i artikel 2”.

●●Det som nämns i artikel 2 är bland annat ”respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstate­n och respekt för de mänskliga rättighete­rna, inklusive rättighete­r för personer som tillhör minoritete­r”.

●●Ett artikel 7-förfarande har hittills bara dragits igång en enda gång – då EU-kommission­en i vintras inledde en process mot Polen, med anledning av landets agerande kring konstituti­onsdomstol­ens behörighet, tillsättan­de och pensioneri­ng av domare. Processen pågår fortfarand­e och har ännu inte lett till ett läge där EU:s medlemslän­der fått ta ställning till om det verkligen finns ”en klar risk” för att landet åsidosätte­r EU:s värderinga­r.

I artikel 7 stipuleras fyra steg:

fastställa­nde att det finns ”en klar risk” för att ett land åsidosätte­r värdena. Behöver göras av minst fyra femtedelar av övriga EU-länder.

fastställa­nde att ett land verkligen åsidosätte­r värdena. Ska göras enhälligt av samtliga övriga EU-länder utom det utpekade landet.

beslut att tillfällig­t upphäva exempelvis landets rösträtt. Måste också göras enhälligt.

beslut att ändra eller återkalla tidigare åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland