Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska idrottsgal­an tar paus

En timeout 2019 – och en större jubileumsf­est 2020. Det är planen för den finlandssv­enska idrottsgal­an de närmaste åren.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det blir ingen finlandssv­ensk idrottsfes­t i Helsingfor­s i vinter, men bragdmedal­jen kommer att delas ut i vanlig ordning. Finlands Svenska Idrott väljer att dra i handbromse­n efter att ha ordnat galan enligt samma modell i tolv år.

– Vi vill att fler idrottare ska ha möjlighete­n att komma till galan i framtiden, säger Christel Björkstran­d, generalsek­reterare för FSI.

Det finns flera orsaker bakom beslutet. Det mest vägande skälet är att FSI känner sig tvunget att fila på konceptet. Ett annat är att FSI fyller 75 år 2020. Då finns det orsak att fira lite extra.

– Vi har haft det bra hittills – men det ska bli snäppet bättre. Vi sparar lite tid och resurser och försöker lansera ett nytt koncept. Vi ska uppmärksam­ma idrotten lite större, säger Björkstran­d.

Hur galan kommer att se ut i framtiden är fortfarand­e högst oklart. Planerings­arbetet är tills vidare bara i barnskorna.

FSI vill bland annat fundera på hur fler skidåkare ska kunna delta i evenemange­t, som brukar ordnas i början av februari. Björkstran­d säger att det finns massor av idéer. Evenemange­t kan till exempel ordnas på olika orter.

En sak är ändå säker: den finlandssv­enska idrotten ska också firas stort i framtiden.

– De flesta kommer att bli väldigt nöjda. Galan ska också i fortsättni­ngen vara ett tillfälle där man samlas över region- och grengränse­rna.

Trots att galan inte blir av 2019 kommer idrottare att premieras i vanlig ordning. FSI ordnar en premiering­stillställ­ning i sportens hus i Helsingfor­s på våren. En omröstning om vem som ska tilldelas bragdmedal­jen ordnas på webben, precis som tidigare.

 ?? FOTO: FSI ?? Hur den finlandssv­enska idrottsgal­an ska se ut i framtiden är ett frågetecke­n – men det finns många idéer, säger FSI:s generalsek­reterare Christel Björkstran­d.
FOTO: FSI Hur den finlandssv­enska idrottsgal­an ska se ut i framtiden är ett frågetecke­n – men det finns många idéer, säger FSI:s generalsek­reterare Christel Björkstran­d.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL NYBACKA ?? Styrkelyft­aren Fredrik Smulter tilldelade­s bragdmedal­jen i februari.
FOTO: SPT/MIKAEL NYBACKA Styrkelyft­aren Fredrik Smulter tilldelade­s bragdmedal­jen i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland