Hufvudstadsbladet

Låtar utan Disneyslut

Efter några tuffa år är Seinabo Seys efterlängt­ade album I’m a dream här. Den här gången har hon tagit bort metaforern­a för att kunna skriva rakare och ärligare texter. – Jag ville utmana mig själv, säger hon.

- SOFIA SUNDSTRöM/TT

Vid en pool i Senegal såddes de första kornen till låten Breath. Seinabo Sey var på en av få ensamsemes­trar i sitt liv, och reflektera­de över varför hon kände sig så hemma i landet – trots att hon inte kände någon.

Funderinga­rna gick över till en skrivövnin­g och det färdiga resultatet inleds: ”I love it here ’cause I don’t have to explain to them, why I’m beautiful, ’cause I am beautiful.”

Det var med den låten hon kom fram till var hon skulle lägga ärlighetsn­ivån.

– Jag bestämde mig för att sluta använda så mycket metaforer eftersom jag ville utmana mig själv att verkligen förstå hur jag känner. Även om jag ibland tycker att det är pinsamt eller trubbigt eller förenklat så har jag försökt att se värdet i det, säger hon.

2015 släppte Seinabo Sey det hyllade debutalbum­et Pretend, och därefter väntade ett intensivt turnéliv. Före genombrott­et hade hon haft oändligt med tid till att vara kreativ, och behövde knappt slåss med några förväntnin­gar. Annat var det efteråt.

Tappade bort sig

Efter Pretend kastades hon rakt in i vardagen igen, gick runt i pyjamas, tvingades utforska begreppet ”fritid” på nytt. Samtidigt sköljde den klassiska ”andra albumet-pressen” över henne.

Två år av att först tappa bort sig själv för att sedan komma tillbaka behandlar hon i låten Truth.

– Det tog ett tag att acceptera att kreativite­t flödar. Det är inte att börja om, det är att fortsätta. Jag behöver inte komma på någon stor monumental idé som är den nya feta idén, utan det bästa sättet för mig att göra bra musik är att bara vara kreativ hela tiden, säger hon.

Att göra musikvideo­r blev ett sätt att få skapa utan prestation­skrav. Den här gången valde hon att spela in i Gambia, på grund av den vackra naturen.

– Senast jag gjorde musikvideo var jag hemma, jag gjorde en grej av att visa Stockholm och svensk landsbygd eftersom att jag tyckte att det var intressant att visa personer som ser ut som jag i typiska svenska miljöer så gott det gick. Nu kände jag bara att Gambia var en del av mig jag inte hade visat tidigare, det lever lika parallellt i mitt huvud, säger hon.

Slutar inte hoppfullt

Hennes pappa Maudo Sey var en gambisk musiker, och i Never get used to behandlar Seinabo Sey sorgen efter att han gått bort.

– Jag tror att många människor har en romantisk bild av sorg, att den går över. Jag har förstått att ju mer jag accepterar att den inte går över, desto lättare blir det att leva med den. Det blev en låt utan ett Disneyslut, vilket jag har försökt göra mer av. Allt måste inte sluta så hoppfullt hela tiden, säger hon.

 ?? FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T ?? På sitt andra album I’m a dream försöker Seinabo Sey vara tydligare på det personliga planet. ”Jag bestämde mig för att sluta använda så mycket metaforer eftersom jag ville utmana mig själv att verkligen förstå hur jag känner”, säger hon.
FOTO: TT/STINA STJERNKVIS­T På sitt andra album I’m a dream försöker Seinabo Sey vara tydligare på det personliga planet. ”Jag bestämde mig för att sluta använda så mycket metaforer eftersom jag ville utmana mig själv att verkligen förstå hur jag känner”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland