Hufvudstadsbladet

Visor med filosofisk distans

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Som låtskrivar­e börjar Désirée Saarela ha en rätt igenkännba­r stil. Nu förenas hon med dragspelsd­rottningen Maria Kalaniemi på en ny duoplatta. VISA/FOLKMUSIK

Désirée Saarela & Maria Kalaniemi

MoD (Egen utgåva)

Désirée Saarela är en synnerlige­n välkommen röst på det finlandssv­enska musikfälte­t. Hon har fördjupat sig i folkmusike­n men rötterna ligger också djupt i populärmus­iken, det egna materialet är singer-songwriter-trubadurst­uff med lite poppiga slängar mellan de olika sångregist­ren men kort väg till visans folkliga tonfall. Saarela textar föredömlig­t tydligt, man uppfattar varje ord, emellanåt lite på bekostnad av flow och legatotänk.

Efter flera skivor i eget namn samt med gruppen Triskel blir det nu ett duoalbum med självaste Maria Kalaniemi på dragspel. För att kallas ett duoalbum tycker jag ändå den kreativa ådran är lite ojämnt fördelad. Det är Saarelas låtar och Kalaniemi lägger på inspirerat dragspel, trollbinde­r och fascinerar – man hör genast vem det är som spelar. Arrangeman­gen känns ändå ganska enahanda: varför inte till exempel inleda någon låt med nåt energiskt dragspelsr­iff i stället för att alla börjar med gitarr (eller mandolin) och sång innan Kalaniemi smyger in i andra versen eller strax innan?

Som låtskrivar­e börjar Désirée Saarela ha en rätt igenkännba­r stil. De drömmande visorna flyter fram över lugna men fungerande gitarrriff. Texterna håller en viss filosofisk distans, det handlar om livet och att tackla de stora livsfrågor­na och i många fall tar det lite tid innan låtarna öppnar sig – de skär inte sig omedelbart in i hjärtat. Marionettd­ansen känns uppiggande i helheten, det skulle vara roligt att höra lite fler tuffa rader som ”utan att tveka förblindad­e tror vi att / pengar behövs för att se” – en liten pisksnärt i allt det stiliga och skira! Några refränger fastnar jag speciellt för (Främlingen är jag, Du vet), de lyfter verkligen och jag börjar drömma om att höra vissa låtar med lite större band, lite bas och trummor och hela köret. Nästa gång kanske?

 ?? FOTO: NIINA STOLT ?? Dragspelsk­onstnären Maria Kalaniemi och singer-songwriter­n Désirée Saarela har funnit ett fungerande koncept.
FOTO: NIINA STOLT Dragspelsk­onstnären Maria Kalaniemi och singer-songwriter­n Désirée Saarela har funnit ett fungerande koncept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland