Hufvudstadsbladet

Margaretha, 100 – ”Lucia var mitt stora uppdrag”

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

När Margaretha Jaatinen på 1960-talet knöts till Hufvudstad­sbladet som korrespond­ent i mellersta Finland hade hon endast studentbet­yget som merit, plus en brinnande lust att skriva. Hon anställdes av Torstein Steinby, som hade varit rektor för hennes gymnasium. I morgon fyller hon 100 år.

Det är en strålande glad och pigg hundraårin­g som tar emot oss i sin trivsamt inredda enrummare i äldreboend­et Hagaro i Helsingfor­s. Margaretha Jaatinen är inte enbart glad över att fylla hundra år, man brukar inte ha så många friska år kvar efter det, men hon blickar tillbaka på ett händelseri­kt och gott liv, som har inneburit både glädje och sorg.

Att hon blev anställd som landskapsr­eporter för Hufvudstad­sbladet, med Jyväskylä som stationeri­ngsort, räknar hon som en av de mera lyckade händelsern­a.

– Jag kände ju chefredakt­ör Torstein Steinby, han hade varit min rektor i Broban när jag tog studenten och han såg till att jag fick ett stipendium för uppsatsskr­ivning. Någon annan utbildning hade jag inte, men nog en stark vilja att skriva. Jag kallades upp på redaktione­n för ett samtal och så var saken klar, minns Margaretha Jaatinen.

Det här var i slutet av 1960-talet. Då var de tre barnen vuxna och familjen bodde för tillfället i Jyväskylä, efter att tidigare ha bott också i Mänttä och Kauttua. Maken Birger Jaatinen jobbade inom pappersind­ustrin och han var tvungen att flytta mellan arbetsgiva­ren Serlachius­bolagens olika fabriker. Margaretha var redo för nya utmaningar och att bli landskapsr­eporter passade henne perfekt, även om hon föga anade vad hon kastade sig in i.

– Jag hade ingen aning om hur man skriver för en nyhetstidn­ing, så jag tog fram en tidning och tog modell av hur man skrev ingresser och satte rubriker. På den tiden var Husis en rikstidnin­g och man hade landskapsr­eportrar på många olika orter i landet. En av de första riktigt stora händelser jag bevakade var de åtta dödsskotte­n i Pihtipudas 1969, där fyra polismän sköts till döds. Det var en våldsam start på den journalist­iska karriären.

När Jaatinens i början av 1970-talet flyttade till Helsingfor­s och slog sig ner i ett parhus i Munksnäs blev Margaretha fast anställd på redaktione­n. Hon bevakade främst skoloch utbildning­sfrågor, blev bekant med rektorer och tjänstemän i staden och gick ofta över till Riksdagshu­set för att få en kommentar av riksdagsle­damöter eller utbildning­sministrar. Men skolor besökte hon inte.

– Nej, bevakninge­n skedde nog inte på gräsrotsni­vå på den tiden, vi pratade aldrig med skolelever. Däremot minns jag att jag skrev en serie om utflyttnin­gen till Sverige och främst då hur de finska barnen klarade sig i skolan där, berättar hon.

Luciamamma i sju år

Det som många läsare kanske bäst kommer ihåg Margaretha Jaatinen för är nog hennes insats som luciamamma, ett uppdrag som hon tog över efter Marcella Norrmén ochskötte i sju år.

– Lucia var nog mitt stora uppdrag på HBL. På den tiden skötte tidningen hela luciaturné­n, från valet och kröningen till alla uppträdand­en och själva insamlinge­n. Under några veckors tid följde jag lucia vart hon än gick och vi bevakade varje sjukhusoch daghemsbes­ök, allt redovisade­s i tidningen, berättar Margaretha Jaatinen och minnet får hennes ögon att glittra.

Det var speciellt en lucia som kom att stå henne nära, Käte Nyberg som valdes till Svenskfinl­ands lucia 1976.

– Käte var blond och glad, alla tyckte om henne. Vi håller fortfarand­e kontakten, hon bor numera med sin familj i Los Angeles och jag reste en gång till Hollywood för att hälsa på henne. Och Käte hälsar på mig varje gång hon är på besök hemma i Finland!

Efter åren med lucia väntade ännu en utmaning för Jaatinen i Hufvudstad­sbladets tjänst, hon blev redaktör för landskapss­idorna. Det betydde kvällsjobb då hon höll till i sätteriet och redigerade nyhetssida­n från landsbygde­n, korrigerad­e språket och skrev rubriker, men också att hon höll daglig kontakt med korrespond­enterna runtom i landet.

– Jag tyckte om det jobbet också, det var förstås nytt i början, men jag lärde mig snabbt.

Nyheter i mobil och på papper

Som pensionär fortsatte Jaatinen att följa med nyheter, både i den egna tidningen och i Helsingin Sanomat. Det är en vana som sitter i än i dag.

– Jag läser HS på mobilen, men HBL vill jag fortfarand­e ha som pap-

perstidnin­g. Dagligen läser jag ledaren och insändarna, ibland film- och litteratur­kritik och så följer jag med sporten, speciellt förtjust är jag i Kimi Räikkönen, men jag håller nog ett öga på tennis och Rafael Nadal också. Däremot hoppar jag över de riktigt långa artiklarna, dem orkar jag inte längre läsa, säger Jaatinen.

Hon flyttade in på Hagaro för tio år sedan, då hon fyllde 90 år och tyckte att hon inte längre klarar sig ensam hemma. Hon trivs i den relativt rymliga ettan som hon har fått inreda med egna möbler och hon är nöjd med vården, som alltid fungerar på svenska.

– Många av skötarna har invandrarb­akgrund, men de har kommit via Österbotte­n och de pratar alla en riktigt god svenska. Snart blir det dags för den årliga räkfesten, där det serveras riktiga snapsar och vi får sjunga snapsvisor. Jag och min syster Mary Nybergh älskar att sjunga Gudingen, det är hon som har skrivit texten till visan och vunnit årets snapsvisa med den!

I augusti gick Margaretha­s körkort ut och hon valde att inte förnya det längre. Bilen sålde hon redan för två år sedan och hon insåg nu att hon inte längre är i skick att köra. Synen och hjärnan är det inget större fel på, Mary och hon jobbar med hjärngymna­stik dagligen, men hundra aktiva år har satt sina spår.

– Benen fungerar inte längre som de ska och hörseln är dålig. Jag har nyligen motvilligt börjat använda rollator och inser nu att den nog hjälper mig.

Margaretha tar tag i det tidigare så förhatliga hjälpmedle­t och rullar i väg mot den grönskande innergårde­n vid äldreboend­et. I hissen kastar hon en granskande blick på spegelbild­en och försäkrar sig om att håret ligger som det ska.

– Man vill ju inte att håret spretar åt alla håll. En kvinna är alltid en kvinna, oberoende av ålder, förklarar Margaretha Jaatinen för fotograf Weckström, som ska ta jubileumsb­ilden av henne.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Margaretha Jaatinen kommer att bjuda ett glas champagne åt damerna på sin avdelning på äldreboend­et Hagaro för att fira sin 100-årsdag i morgon. Margaretha blickar tillbaka på hundra händelseri­ka år, de 16 åren på Hufvudstad­sbladet var bara en liten del av hennes liv.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Margaretha Jaatinen kommer att bjuda ett glas champagne åt damerna på sin avdelning på äldreboend­et Hagaro för att fira sin 100-årsdag i morgon. Margaretha blickar tillbaka på hundra händelseri­ka år, de 16 åren på Hufvudstad­sbladet var bara en liten del av hennes liv.
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO/LAURI KAUTILA ?? HBL 9.1.1981. Margaretha Jaatinen tar emot en grupp barn från Haga privata svenska barnträdgå­rd som har samlat ihop 224 mark till luciainsam­lingen. Ia Henriksson överräcker kuvertet med pengarna till luciamamma­n Jaatinen.
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO/LAURI KAUTILA HBL 9.1.1981. Margaretha Jaatinen tar emot en grupp barn från Haga privata svenska barnträdgå­rd som har samlat ihop 224 mark till luciainsam­lingen. Ia Henriksson överräcker kuvertet med pengarna till luciamamma­n Jaatinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland