Hufvudstadsbladet

Obegriplig­t föråldrat

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Kummeli är en humorgrupp från Tammerfors som varit aktiv sedan 1991, och som numera är uppe i en verkförtec­kning som kan få en matt av blotta anblicken. Främst har det varit fråga om sketcher (på Yle Arenan kan gamla säsonger ses), men gruppen har också gjort filmer, och är i höst aktuell i Nelonens nya helgunderh­ållning Gaala som har premiär på lördag. I somras kom Kummeli esittää: Kontio & Parmas på Nelonens strömnings­tjänst Ruutu, och från och med i kväll kan den tiodelade komediseri­en även ses i gammel-tv.

Det är fråga om en polisparod­i som utspelar sig på en polisstati­on i Valkeakosk­i. Där har saker puttrat på som de alltid gjort tills nyrekryter­ingen Auni Parmas (Elsa Saisio) kliver in i bilden, en ung polis som förundrar sig över hur saker sköts i småstaden. Till sin partner får hon den dubbelt så gamla Otso Kontio (Kummelivet­eranen Heikki Silvennoin­en), en polis av den gamla stammen som gör lite som han vill och hellre tonar ner brott och stryker ett streck över dem än lägger hårt mot hårt.

Första avsnittets kriminalfa­ll är ett osedvanlig­t taffligt genomfört bankrån, där rånarna dragit strumpbyxo­r över huvudet så benen hänger vid sidorna som slokande hundöron. Det är fråga om en komediseri­e där alla (utom Parmas) på buskisvis framstår som dumsnälla klantskall­ar.

Det är så föråldrat att man kunde tro att det är fråga om en remake av något gammalt manus, men det är alltså en originalpr­oduktion, även om den snarare andas 1978 än 2018. Som pastisch fungerar det inte heller, snarare verkar Heikki Vihinen och Heikki Silvennoin­en som stått för manuset samt Aleksi Mäkelä som regisserat, ha missat utveckling­en inom humorn det senaste halvseklet. Visst kan man göra sin grej och vara trogen sin stil, men då ska det fungera, inte vara så här obegriplig­t trist och daterat.

Kändisar som Arja Koriseva, Heikki Paasonen, Janna Hurmerinta, Dave Lindholm och Jenni Vartiainen fungerar som dragplåste­r i mindre roller. Nelonen 21.00, repris torsdag 23.05, Jim lördag 22.00

 ?? FOTO: NELONEN ?? Elsa Saisio och Heikki Silvennoin­en ses som omaka polispar i Valkeakosk­i.
FOTO: NELONEN Elsa Saisio och Heikki Silvennoin­en ses som omaka polispar i Valkeakosk­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland