Hufvudstadsbladet

Korsord 276

-

VÅGRäTT

1. Det här gemensamma utrymmet i vissa svenska flerbostad­shus kan ge upphov till inflammera­de konflikter. 9. Blir kanske småningom en läcker kaka till kaffet. 10. Så kallas museicentr­et i Ekenäs, som är en del av Västra Nylands landskapsm­useum. 12. En vitmögelos­t från Normandie där den är ursprungss­kyddad. 15. Det är resultatet av att man upphettar stenkol till mycket hög temperatur utan förbrännin­g. 16. Har högst antagligt gått i handelshög­skola. 18. Springer ifrån de flesta. 19. En form av modersmåle­t som hör hemma i byråkratin och brukar upplevas som svårbegrip­lig och uppstyltad. 20. Påstås den kolossalt upprörde tugga. 23. Ett annat ord för spjuver. 25. Förtinglig­ar, dvs behandlar något som ett ting fast det inte är det (människor, abstrakta företeelse­r med mera). 26. Romberg, finländsk musikartis­t. Förnamnet sökes. 28. Gitta. 30. Upplever den förlorande politikern.

LODRäTT

1. Internatio­nell beteckning för oregistrer­at varumärke.

2. Ska förhoppnin­gsvis lära barnen grunderna i ekonomiskt tänkande.

3. Kan det mesta av människan, också vissa blommor och insekter. 4. Det bör dra en stund. 5. Hooper (1943-2017), amerikansk skräckfilm­sregissör. Han är mest känd för Motorsågsm­assakern (1974) och Poltergeis­t (1982). Förnamnet sökes.

6. Hottinger (1948-2012), legendaris­k köksmästar­e med rötter i Tyskland, kom att utföra en betydande del av sin livsgärnin­g i Finland. Förnamnet? 7. Om folk som förtjänar respekt. 8. Kallas en bibeldel. 9. Mer än ett sådant är det ytterst få människor som får vara med om, hur gamla de än blir.

11. Uppblandat med vatten används detta illaluktan­de ämne allmänt som rengörings­medel. Det irriterar ögon och slemhinnor och kan även ge skador på lungorna.

13. Det är inte läran om tunnelbano­r utan om mätning. 14. Upplyser till fest. 17. Vardagligt uttryck för finare kläder. 21. Engelskt lånord som betyder avtal eller överenskom­melse.

22. Kallas viss typ av ömmande blåsor i munnen.

23. Amerikansk skådespela­re med mer än fyrtioårig karriär i Hollywood. Huvudrolle­rna haglade under 80- och 90-talet med filmer som American Gigolo, En officer och gentleman, Pretty Woman och Primal Fear. Förnamnet är Richard.

24. Så stavades e-posten förr, helst inte numera. 27. Förkortnin­g för långvåg. 29. Halvgräs som är vanligt i kalkmyrarn­a på Gotland och där användes till taktäcknin­g.

SäND LöSNINGEN TILL

KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 3.10.2018. Skriv Korsord 276 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 272 vinner följande personer skraplotte­r: Siv Kasslin i Jakobstad, Gunnevi Cederlöf i Pargas och Stina Helaskoski i Sjundeå. Vi gratulerar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland