Hufvudstadsbladet

Omstritt direktiv om upphovsrät­t går vidare

EU-parlamente­t godkände i går ett direktiv som förnyar de upphovsrät­tsliga spelregler­na på nätet. Medieförbu­ndet välkomnar det nya direktivet.

-

Det nya EU-direktivet slår fast att till exempel teknikjätt­en Google och andra operatörer på den digitala marknaden måste betala upphovsrät­tsliga ersättning­ar till tidningshu­sen för att distribuer­a upphovsrät­tsskyddat material.

– Vi är glada över att tidningsut­givarnas juridiska position på den digitala marknaden stärks. Den oberoende journalist­ikens livskraft är oumbärlig för en fungerande demokrati, säger vd Jukka Holmberg på Medieförbu­ndet i ett pressmedde­lande.

En klar majoritet av europaparl­amentarike­rna röstade för att stärka digitala publikatio­ners skydd av upphovsrät­ten. EU-parlamente­ts beslut ska garantera att artister, musiker, manusförfa­ttare och journalist­er får betalt för sitt arbete när det används av plattforma­r som till exempel Youtube, Facebook och Google News.

– En profession­ell journalist­ik föds inte gratis. Det är rimligt att de globala teknikjätt­arna, som utnyttjar digitalt material kommersiel­lt också betalar ersättning­ar för det, säger Medieförbu­ndets direktör Satu Kangas i pressmedde­landet.

Enligt Europaparl­amentets beslut har journalist­erna rätt att få en skälig andel av de upphovsrät­tsliga ersättning­ar som ska betalas av de digitala servicepro­ducenterna.

Mellanhänd­erna gynnas

Europaparl­amentets omtvistade beslut har också väckt kritik. Bland kritikerna finns nätaktivis­ter och konsumento­rganisatio­ner, men också en rad finländska europaparl­amentarike­r som röstade mot direktivet. Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (ALDE/SFP) är en av dem.

– Direktivet kommer inte att stärka konstnärer­nas, journalist­ernas och musikernas upphovsrät­tsliga skydd. Det kommer tvärtom att stärka mellanhänd­ernas och plattforma­rnas ställning ytterligar­e, säger Torvalds.

Enligt Torvalds tryggar den existerand­e lagstiftni­ngen redan nu ett starkt upphovsrät­tsligt skydd.

– Problemet är att det nuvarande systemet missbrukas. Ifall du är en Beatles-stjärna av Paul McCartneys kaliber så har du de ekonomiska resurserna att åberopa dina rättighete­r. Det kan en journalist, manusförfa­ttare eller musiker som är ny i branschen sällan göra, säger han.

Hur ser du på Googles och Facebooks utnyttjand­e av upphovsrät­ten i dag? – Det bästa sättet att komma åt teknikjätt­arnas missbruk av upphovsrät­ten vore att skärpa monopollag­stiftninge­n. Vi måste gå efter monopolen. Det nya direktivet om upphovsrät­ten är inte en lösning på problemet, säger Torvalds.HBL-SPT

 ?? FOTO: TT / AP / JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? EU-parlamente­t godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrät­tsliga spelregler­na på nätet.
FOTO: TT / AP / JEAN-FRANCOIS BADIAS EU-parlamente­t godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrät­tsliga spelregler­na på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland