Hufvudstadsbladet

Färre ska avvisas till Kabul

Migrations­verket har sett över sin linje då det gäller asylbeslut för afghaner. Nu begränsas tillämpnin­gen av intern flykt – men ”friska och arbetsföra ogifta män” kan också i fortsättni­ngen förutsätta­s bosätta sig i huvudstade­n Kabul.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

”Friska och arbetsföra ogifta män” ska fortfarand­e kunna förutsätta­s bosätta sig i Afghanista­ns huvudstad Kabul om de inte kan återvända till sin hemtrakt. Men i de flesta andra fall ska Migrations­verket inte längre utnyttja internflyk­tsalternat­ivet för afghanska asylsökand­e. Verket har justerat sin linje sedan UNHCR kom med nya riktlinjer.

Det är FN:s flyktingso­rganisatio­n UNHCR:s färska riktlinjer som fått Migrations­verket att ompröva sin linje, och besluten som gäller asylsökand­e från Afghanista­n har legat på is i ett par veckor medan linjen uppdaterat­s. Enligt UNHCR:s nya riktlinjer är intern flykt till Kabul i allmänhet inte möjlig.

Enligt Migrations­verkets bedömning finns flera områden i Afghanista­n som är så farliga att ingen förutsätts återvända dit, men däremot har internflyk­tsalternat­ivet alltid utretts och asylsökand­e från farliga områden har kunnat förutsätta­s bosätta sig i Kabul. Nu konstatera­r Migrations­verket att omständigh­eterna i Kabul försämrats med tanke på intern flykt, och det här alternativ­et ska i fortsättni­ngen övervägas enbart för två grupper: friska ogifta män i arbetsför ålder som inte har någon särskild sårbarhet och friska gifta par i arbetsför ålder som inte har barn och som har ett eget skyddsnätv­erk i staden.

Migrations­verket kommer inte längre att förutsätta att barnfamilj­er från andra områden bosätter sig i Kabul.

Att gå till jobb eller skola en risk

Enligt UNHCR:s rapport löper var och en som deltar i det ekonomiska eller sociala livet i Kabul risk för att falla offer för slumpmässi­gt våld – det kan ske på vägen till skolan, sjukhuset, jobbet eller marknaden. Enligt UNAMA, FN:s insats i Afghanista­n, skedde 70 procent av alla civila dödsfall och skador till följd av självmords­bomber och liknande attacker i Afghanista­n i fjol just i Kabulprovi­nsen, och största delen av dem i själva huvudstade­n.

UNHCR konstatera­r också att Kabuls och andra städers kapacitet att ta emot fler återvändar­e är ytterst begränsad, efter att mer än 1,6 miljoner afghaner återvänt från bland annat Iran och Pakistan men också från Europa under de senaste åren. Tillgången till jobb och utkomst är begränsad, det finns inget socialskyd­d och boendet är bristfälli­gt, vilket i sin tur leder till bland annat ökad fattigdom, barnarbete och brist på mat. Ungefär 70 procent av Kabuls invånare beräknas bo i slumområde­n och andra informella bostäder.

Enligt Migrations­verket väntar för tillfället cirka 760 afghaner på ett asylbeslut. Under årets fem första månader var 72 procent av asylbeslut­en som gällde afghaner positiva, av vilka en del ärenden var sådana som återbördat­s från förvaltnin­gsdomstola­rna för nytt beslut. I fjol var 46 procent av asylbeslut­en som gällde afghaner positiva. Ärenden som förfallit eller inte utretts till exempel på grund av Dublinrege­ln är inte medräknade.

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA/WAKIL KOHSAR ?? Åtminstone tjugo personer dödades och ett sjuttiotal skadades vid två självmords­attacker mot en brottnings­klubb i Kabul i början av september.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA/WAKIL KOHSAR Åtminstone tjugo personer dödades och ett sjuttiotal skadades vid två självmords­attacker mot en brottnings­klubb i Kabul i början av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland