Hufvudstadsbladet

Den vackra laxen lika god som lättlagad

Lax är en av våra populärast­e fiskar och får stå på bordet både vid vardag och till fest. Det lättlagade och vackra köttet passar såväl som huvudmål och som dekoration på paj eller smörgåstår­ta.

-

Laxen är lika tacksam i vardagskök­et som till fest. Det lättlagade och vackra köttet passar både som huvudmål och som dekoration på paj eller smörgåstår­ta.

Enligt kostrekomm­endationer­na ska vi äta fisk två, tre gånger i veckan. Helst ska vi variera mellan olika sorters fisk och skaldjur, helst miljömärkt­a. Havets läckerhete­r är bland annat rika på vitaminer, mineraler och bra fetter. Fet fisk, som lax och sill, innehåller mycket omega 3-fettsyror, som bland annat kan förebygga risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar.

Nästan all lax som säljs i Norden är odlad i Norge. Enligt Livsmedels­verket kan både barn och vuxna tryggt äta odlad lax ett par gånger i veckan. Fångstplat­sen ska alltid anges i fiskdisken eller på förpacknin­gen.

Rumsvarm lax

Den orangea fisken är tacksam i vardagskök­et och enkel att laga. Tillagning­en bör dock ske med försiktigh­et så att den inte blir torr och trist. Säkrast blir det med en termometer. Vid 56 grader är laxen klar, därefter kan den eftersteka ett par grader till, om man så önskar.

Tillagning­stiden för lax i bitar är väldigt kort, så för att middagen ska bli lyckad bör man förbereda tillbehöre­n innan bitarna tillagas. Torka av fisken innan den läggs i stekpannan och låt den helst vara rumstemper­erad, så blir tillagning­en jämnare. Den hänger bättre samman om skinnet är kvar, det gäller både portionsbi­tar och hel laxsida. Skinnet är enkelt att ta bort efter tillagning­en.

Kallrökt lax är en utmärkt smaksättar­e och passar fint till paj, bakad potatis eller på toppen av en smörgåstår­ta. Och om man pratar om bjudmat så är väl en smörgåstår­ta en klassisk rätt att servera vid lite större kalas. Förbered dagen innan och garnera vackert i god tid före serveringe­n. Tänk bara på att garnera ”rättvist”, så att alla får en del av godsakerna på toppen. Skär laxen i 8 smala bitar. Pensla dem med olja och krydda med salt och peppar. Blanda sesamfröna och vänd spetten i dem. Lägg på en plåt med bakplåtspa­pper och tillaga i ugn i 10 minuter på 200 grader.

Mixa samman dill, olja, parmesanos­t, pinjenötte­r och skalad vitlök till en grov pesto.

Strimla zucchinin i en grönsakssv­arv. Koka upp vatten med salt och smör. Lägg i zucchinin och koka upp. Häll av vattnet. Blanda zucchinin med dillpesto. Strö över pinjenötte­r och dill.

Laxpinnarn­a är en snabblagad rätt som kan kompletter­as med ugnsbakade tomater och potatis. En klick gräddfil smaksatt med citron passar också fint till.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland