Hufvudstadsbladet

Blå framtid vill flytta Världsfred­en

Jussi Niinistö (Blå) vill inte skapa rubriker. Men det är just dem han skapade genom att besöka Mariehamn utan att tala med journalist­er. Nu berättar han varför.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Finländska försvarsmi­nistrar besöker sällan demilitari­serade Åland och därför var det en stor nyhet att Jussi Niinistö skulle besöka landskapsr­egeringen i början av veckan. I slutet av besöket meddelade Niinistö att han inte vill träffa journalist­er. Besöket dokumenter­ades sedan bland annat i ett pressmedde­lande som ministerie­t publicerad­e.

HBL mötte Jussi Niinistö på onsdagskvä­llen i Helsingfor­s där ministern deltog i stadsfullm­äktiges möte. Besöket var historiskt. Varför valde du bort de åländska journalist­erna? – Jag upplevde att stämningen var upprörd redan från starten och valde därför att inte bli intervjuad. I sakfrågan är jag och landskapsr­egeringen inne på samma linje. Besöket var lyckat. Du förstår att tidningarn­a på Åland represente­rar folket? – Jag ville inte skapa rubriker i onödan. Och jag behöver inte gå med på precis allt som begärs, jag behöver inte hela tiden synas överallt.

Enligt Försvarsmi­nisteriets pressmedde­lande vill Jussi Niinistö ”i det här sammanhang­et poängtera att det finska försvaret respektera­r Ålands demilitari­serade status.”

I pressmedde­landet heter det vidare att demilitari­sering inte underlätta­r försvarspl­aneringen. ”Genom ett bra samarbete och ömsesidigt informatio­nsutbyte kan vi dock hitta lösningar för den utmaningen, precis såsom vi har gjort under de senaste hundra åren.”

Till HBL säger försvarsmi­nistern att han fortfarand­e anser att avsaknaden av finsk militär närvaro på Åland kan i händelse av internatio­nell kris som snabbt utvecklas ”locka sådana militära aktörer som inte vill respektera” Ålands status. ”Därför är det viktigt att samarbetet fungerar.”

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) är också lokalpolit­iker i Helsingfor­s. På onsdagskvä­llen deltog han i stadsfullm­äktiges möte.
FOTO: TOMMY POHJOLA Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) är också lokalpolit­iker i Helsingfor­s. På onsdagskvä­llen deltog han i stadsfullm­äktiges möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland