Hufvudstadsbladet

Historisk bomb mot Orbán

EU-parlamente­t äntligen moget att sätta Ungern på plats. Men ”atombomben” blir sannolikt en blindgånga­re.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker höll i går sitt årliga tal om läget i unionen. I samband med det presentera­de han några nya förslag från kommission­en, bland annat att systemet med sommar- och vintertid slopas nästa år.

Men läget i unionen är betydligt allvarliga­re än frågan om sommartid. Juncker upprepade flera gånger i sitt tal vikten av ett starkt, solidarisk­t och enat EU, men hur det ska uppnås hade han inga visioner om.

Bara några timmar efter att han hade sagt det i sitt tal så var det i samma sal dags för en omröstning som visar hur stor oenigheten är i EU till och med i de mest grundlägga­nde frågorna.

Omröstning­en gällde Ungern. I en rapport som har sammanstäl­lts för EU-parlamente­t ifrågasätt­s bland annat rättsväsen­dets oberoende, den akademiska friheten, kampen mot korruption­en, yttrandefr­iheten och migranters grundlägga­nde rättighete­r i Ungern.

För att rapporten skulle godkännas krävdes att minst två tredjedela­r av parlamente­t röstade för. Det skedde genom rösterna 448–197 och samtidigt aktiverade­s för första gången från EU-parlamente­ts sida en process som kan utmynna i att artikel 7 aktiveras.

Artikel 7, eller EU:s ”atombomb”, är det kraftigast­e vapen unionen har att ta till mot ett medlemslan­d som allvarligt åsidosätte­r vissa värden. Den osäkrades för första gången i EU:s historia i december i fjol av kommission­en och då var målet Polen.

Det säger något om dagens politiska läge i EU då två länder har kommit så långt från EU:s grundvärde­n att sanktioner är aktuella. Något dylikt har aldrig tidigare hänt.

Tillsamman­s kan de här staterna i alla fall i slutfasen hindra EU från att trycka på avfyrnings­knappen så att Ungerns rösträtt skulle försvinna. Ett sådant beslut kräver enhällighe­t bland de övriga medlemssta­terna i rådet och den uppnås inte då åtminstone Polen lovar stödja Ungern – på samma sätt som Ungern stöder Polen.

Även om Ungern inte rent konkret kommer att straffas och förlora sin rösträtt innebär parlamente­ts klara majoritet i omröstning­en en stark signal till inte bara Ungern utan också andra nationalis­tiska och högerextre­ma potentiell­a krafter som inte omfattar EU:s värden. Ungerns internatio­nella anseende får sig också en skamfylld törn.

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán talade inför parlamente­t i tisdags och visade ingen förståelse för den kritik som riktas mot honom och landet. Han sade att rapporten är full av lögner och förolämpar Ungern och det ungerska folkets ära. Det är enligt Orbán invandring­svänliga krafter som vill åt Ungern.

Den ungerska ledaren konstatera­de att varje medlemsnat­ion har rätt att besluta om hur livet i det egna landet ska ordnas. Det har han givetvis rätt i, men om de ledare som folket väljer driver en politik som inte är enhetlig med EU:s, som går emot EU:s grundvärde­n och basen för samarbetet, så är landets plats i så fall inte i EU utan någon annanstans.

Det här är någonting som EU inte kan pruta på utan att unionens hela grundidé faller.

Precis som den liberala gruppens ledare Guy Verhofstad­t sade i EUparlamen­tet så skulle dagens Ungern inte bli medlem i EU. Landet har förändrats snabbt och kraftigt sedan det inträdde i unionen för 14 år sedan.

Ungern har under Orbáns tid vid makten redan passerat många gränser. Från EU:s sida har man försökt få Orbán på rätt spår genom en dialog, men den har inte gett något resultat. Tvärtom har utveckling­en i Ungern stadigt gått mot det sämre och längre bort från EU:s normer och värden. Orbán har befäst sin roll som EU:s enfant terrible.

Även en stor del av Orbáns egna politiska familj i EU, Europeiska folkpartie­t EPP, röstade för rapporten som anklagar Ungern för ett styre som går mot liberal demokrati och EU:s grundvärde­n.

Hur kommer EPP nu att reagera, får Orbáns parti Fidesz stanna kvar i gruppen? EPP:s profil och anseende står på spel inför EU-valet i vår. Vill Samlingspa­rtiet faktiskt sitta kvar i samma grupp som Orbán?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland