Hufvudstadsbladet

”Första prioritet att säkra bolaget”

Lehman Brothers kollaps fick pensionsbo­laget Varma att ändra sina kortsiktig­a mål. – Första prioritet blev att sköta riskhanter­ingen så att pensionsbo­lagets existens inte var hotad, säger vd Risto Murto.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Enligt Risto Murto, som hösten 2008 var placerings­direktör, berördes Varma inte direkt av Lehman Brothers konkurs, eftersom pensionsbo­laget och investment­banken inte var affärspart­ners. Men de indirekta effekterna blev betydande.

– Sättet på vilket Lehman Brothers kördes ner skilde sig från varandra i USA, Asien och Europa. I USA var konkursen mera kontroller­ad på så sätt att bankens friska delar såldes till brittiska Barclays. Men i Europa var konkursen total, hela organisati­onen sattes ur spel.

Det innebar enligt Murto att också sådana ärenden som inte direkt påverkades av konkursen blev svåra att reda ut, eftersom hela organisati­onen hade kollapsat – ingen svarade i telefonen.

Den okontrolle­rade konkursen kunde innebära att ens pengar i princip var i säkerhet, men att de ändå inte gick att få ur konkursboe­t. Ingen visste vilka banker som hade kopplingar till Lehman Brothers och förtroende­t för banksystem­et frös fullständi­gt.

– Det handlade om en nätverksef­fekt. Placerarna betraktade många av sina motparter som riskfyllda och valde att undvika dem.

På aktiemarkn­aden var reaktionen kraftig, kurserna störtdök och nedgången fortsatte i flera månader. Från Varmas portfölj minskade avkastning­en under 2008 med 15 procent, inom vissa egendomskl­asser betydligt mer. Enligt Murto torde resultatet vara det sämsta bolaget har rapportera­t, även om han inte kan uttala sig exakt om situatione­n på 1970-talet.

Murto beskriver hösten 2008 som en intensiv period när händelseut­vecklingen följdes ovanligt noggrant.

Hur stor överraskni­ng var händelsern­a hösten 2008? – Vi hade fondförval­tare som var väl medvetna om subprimekr­isens problem. Saken diskuterad­es nog, men det är alltid svårt att bedöma olika riskfaktor­ers betydelse. Krisens omfattning var nog en stor överraskni­ng.

En omständigh­et som enligt Murto gör Lehman Brothers-kollapsen exceptione­ll, är att Too big to fail-doktrinen sattes ur spel.

– Att en så central och viktig bank som Lehman Brothers tilläts gå i konkurs var mycket oväntat. Sett i efterhand framstår det som ett misstag. Politiker och myndighete­r försökte in i det sista undvika konkursen, men till slut fanns inga alternativ.

Enligt Murto rådde en stark krismedvet­enhet hos portföljfö­rvaltarna.

Sett i efterhand framstår det som ett misstag. Politiker och myndighete­r försökte in i det sista undvika konkursen, men till slut fanns inga alternativ. Risto Murto Vd

För pensionsfö­rsäkringsb­olaget, som förvaltar gemensamma pensionspe­ngar, ändrades de kortsiktig­a målen.

– Första prioritet blev att sköta riskhanter­ingen så att pensionsbo­lagets existens inte var hotad.

Om raset blev dramatiskt så var vändningen nästan lika häpnadsväc­kande - vårvintern 2009 vände börsen uppåt igen och resultatmä­ssigt blev det ett strålande år.

– Hösten 2008 kunde nog ingen ana hur bra avkastning­en skulle bli de kommande tio åren.

När förstod ni att krisen var över? – Efter konkursen kom en rad viktiga politiska och penningpol­itiska beslut, och våren 2009 började aktiekurse­rna stiga igen. Men i viss bemärkelse är krisen ännu inte över, den har bara ändrat form. Ett par år efter Lehman Brothers kom eurokrisen i Europa och man kan hävda att finanskris­en är en delorsak till problemen inom det politiska systemet i dag.

Enligt Murto kommer nästa kris på något annat sätt, eftersom banksystem­et nu är stabilare och regleringe­n har skärpts. I stället har andra risker dykt upp. Till de mer akuta hör tillväxtma­rknaderna. När räntorna efter finanskris­en föll till noll och dollarfina­nsiering var billig, så var det många länder som skuldsatte sig.

– Krisen i Turkiet och Argentina är akut och risken är att fler länder drabbas. När räntorna stiger ökar problemen.

Enligt Murto skulle det vara viktigt att centralban­kernas exceptione­lla penningpol­itik hinner normaliser­as innan nästa kris slår till.

– I dag är världen mera skuldsatt än 2008, särskilt den offentliga sektorn där underskott­en har exploderat. Men det här har man inte hunnit åtgärda.

 ?? FOTO: NICO BACKSTRöM ?? Varmas vd Risto Murto var pensionsbo­lagets placerings­direktör hösten 2008 när finanskris­en kulminerad­e med Lehman Brothers konkurs.
FOTO: NICO BACKSTRöM Varmas vd Risto Murto var pensionsbo­lagets placerings­direktör hösten 2008 när finanskris­en kulminerad­e med Lehman Brothers konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland