Hufvudstadsbladet

Överraskni­ng att systemet kollapsade

– Jag vill helst inte tänka på det, svarar Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl när turerna kring Kaupthing Banks verksamhet i Finland för tio år sedan kommer upp. Hösten 2018 betraktar han händelsern­a för tio år sedan som närmast surrealist­iska.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Lauri Rosendahl hade jobbat 20 år inom finanssekt­orn och den 15 september 2008, dagen då den amerikansk­a storbanken Lehman Brothers gick omkull, var han vd för isländska Kaupthing Banks finländska verksamhet.

De isländska bankerna hade expanderat kraftigt åren före finanskris­en och under hösten stod det klart att både Glitnir och Landsbanki höll på att falla i famnen på isländska staten. Kaupthing som var den starkaste av de tre kunde få ta över de två andras friska verksamhet­er, trodde Rosendahl.

Den 7 oktober, samma dag som Landsbanki föll, skrev Rosendahl i ett meddelande till bankens kunder att det ser ut som om Kaupthing skulle klara sig och kunna fortsätta med sin verksamhet och utveckla den mer eller mindre normalt. Men redan följande dag fungerade inte nätbanken längre och Kaupthing gick samma väg som de andra isländska bankerna. Myndighete­rna i Storbritan­nien hade konfiskera­t Kaupthings brittiska kunddeposi­tioner och när de försvann ur balansräkn­ingen så var det slut.

– För mig var det en överraskni­ng att hela systemet kollapsade, att Island i praktiken sedan inte hade några överlevand­e banker, säger Rosendahl i dag.

Han konstatera­r att situ-

ationen kändes både surrealist­isk och skrämmande och säger att det var det tyngsta han någonsin varit med om. Ingenting kommer ens nära känslan av att en morgon förstå att det företag man jobbar på går under.

Skadat förtroende

Finanskris­en ledde till att bankernas och finansinst­itutens förtroende för varandra försvann på bred front under hösten och att i praktiken inga pengar rörde sig på marknaden mellan bankerna.

I dag ser Rosendahl 2008 som det ultimata beviset på att hur mycket man än talar om EU-samarbete och om att slopa gränser, i en globaliser­ad ekonomi, så kommer murarna upp vid en riktig kris. Varje land, också varje EUland, ser då till sig själv och står sig själv närmast. Han påminner om att Lehman Brothers och de isländska bankerna inte var de enda som gick omkull. Royal Bank of Scotland i Storbritan­nien var ett annat stort lik och många mindre banker på olika håll gick omkull den hösten.

– Varje centralban­k, varje ”lender of last resort”, såg till att i första hand rädda sitt eget nationella system utan att se till konsekvens­erna för andra.

Finanssekt­orn lider fortfarand­e av sviterna efter 2008. EU-regleringe­n av sektorn har blivit betydligt tuffare och Europeiska centralban­ken ECB håller fortsatt sin styrränta låg samtidigt som centralban­ken först nu håller på att avveckla sitt program för stödköp. Samtidigt påpekar Rosendahl att detta har varit viktigt och att alla lärt sig mycket av krisen för tio år sedan.

När beskedet om Kaupthings konkurs kom i oktober 2008 hade banken 120 anställda i Finland. Rosendahls uppgift blev att avveckla verksamhet­en, men det var bara förmögenhe­tsförvaltn­ingen och 20 personer med den som gick att sälja. Köpare var Aktia.

– När det var klart att vi inte skulle klara oss var det många som droppade sin penna där och då och började direkt se sig om efter ett nytt jobb, säger Rosendahl.

Så här i efterskott konstatera­r han att de allra flesta fick nytt jobb väldigt snabbt. Kollegerna från Kaupthing brukar fortfarand­e träffas på kollapsens årsdag varje år och 30-40 personer är vanligen med på de träffarna.

När det var klart att vi inte skulle klara oss var det många som droppade sin penna där och då. Lauri Rosendahl Vd

Hedersam avveckling

Lauri Rosendahl och ett dussintal av bankens anställda avvecklade verksamhet­en under cirka tre månader som följde på kollapsen. Alla småsparare fick tillbaka sina deposition­er inklusive räntor snabbt tack vare att Nordea, OP och dåvarande Sampo bank temporärt lånade Kaupthing medel. När allt var klart och balansräkn­ingen realiserad, fick de tre bankerna sitt lån tillbaka och så var det bara att släcka lampan och gå hem.

– Jag såg det som min skyldighet med ett litet team att vara kvar till slutet. När vi framgångsr­ikt avvecklat verksamhet­en i Finland kunde jag till slut skicka en check med ett överskott till Island också, säger Rosendahl.

Hur stor den var vill han inte uppge, men säger att ett överskott signalerar att Kaupthings verksamhet i Finland i alla fall var på sund bas.

Nu senare ser Lauri Rosendahl också på det hela som en spännande episod i livet. Och påpekar att det blev ett hedersamt slut där Kaupthing, de stora affärsbank­erna och Finlands Bank tillsamman­s redde ut situatione­n på ett bra sätt. När allt var över, ordnade Finlands Bank också en karonkakvä­ll för att de inblandade skulle få dela lärdomar med varandra.

Rosendahl minns vad han sade vid den tillställn­ingen:

– Tack alla! Men låt oss inte göra det här en gång till!

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? För tio år sedan. Lauri Rosendahl medan han ännu var vd för isländska Kaupthing Banks finländska verksamhet.
FOTO: ARKIVBILD För tio år sedan. Lauri Rosendahl medan han ännu var vd för isländska Kaupthing Banks finländska verksamhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland