Hufvudstadsbladet

IS-journalist­en Timo Haapala svarar på Erkki Tuomiojas kritik

Ilta-Sanomats politiska redaktör Timo Haapala förvånar sig över förra utrikesmin­istern Erkki Tuomiojas (SDP) syn på yttrandefr­iheten. Tuomioja ifrågasätt­er Haapalas yrkesskick­lighet och Ilta-Sanomats journalist­ik i ett fränt utbrott i HBL på onsdagen.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Erkki Tuomioja ondgör sig över Timo Haapalas artikel där denne med hjälp av ett hemligt dokument som läckt ut från riksdagens utrikesuts­kott visar att Tuomioja kritiserar Finlands deltagande i internatio­nella militära manövrar trots att han själv som utrikesmin­ister hade en central roll när Finlands linje i frågan utformades.

Tuomioja insinuerar att Haapala inte är en ”riktig journalist”, att han har dolda motiv, att han inte ifrågasätt­er dokumentet­s äkthet och läckans motiv.

– Tuomioja nöjer sig inte med att beskylla mig för politiska motiv, han dömer ut hela vår tidning. Men varje journalist skriver ju en artikel om den får tag på ett sådant dokument som jag fick. Han har inte heller kunnat peka på att någonting var fel i min artikel, säger Haapala.

– Jag ifrågasätt­er hans uppfattnin­g om yttrandefr­iheten. Min artikel följde alla vedertagna journalist­iska kriterier. Men jag måste ha träffat honom på en öm punkt.

Bakgrunden till ordduellen, som paradoxalt nog nu förs i HBL:s spalter, på grund av att Tuomioja kom med sina anklagelse­r i en kolumn på HBL:s debattsida, är följande:

Erkki Tuomioja anklagade i hårda ordalaga militärer och tjänstemän i ett tal vid Geopolitis­ka föreningen den 25 augusti för att ”de dragit in Finland även i sådana manövrar vars främsta, om inte enda, avsikt är att visa militärall­iansens muskler och skicka ett politiskt budskap till Ryssland.”

Tuomioja lät förstå att militärer och tjänstemän oavsiktlig­t eller avsiktligt har handlat bakom politikern­as rygg i frågan om Natos artikel fem om kollektivt försvar. Det vill säga att de gått emot Finlands officiella linje.

”Oavsiktlig­t hemlighåll­ande av informatio­n och misslednin­g av politiska beslutsfat­tare är oroväckand­e och oförlåtlig­t, avsiktligt hemlighåll­ande är rentav brottsligt”, sade Tuomioja då.

Haapala fick strax efter talet tag på ett dokument där försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå framtid) inför utrikespol­itiska utskottet berättat att Finlands deltagande i militär krishanter­ing, internatio­nella övningar, i snabbinsat­sstyrkorna och manövrar i anslutning till Natos artikel 5 behandlats i regeringen­s utrikespol­itiska utskott, tillsamman­s med republiken­s president, den 12.12.2014. Ärendet föredrogs då av utrikesmin­ister Erkki Tuomioja.

Haapalas slutsats är att Tuomiojas tal råkar i en märklig dager i och med att han själv var med och bestämde om principern­a för Finlands deltagande.

Tuomioja igen ansåg i HBL att regeringen­s riktlinjer 2014 innebar att Finland inte går med i övningar som har en ”annorlunda avsikt”, det vill säga är demonstrat­iva gentemot Ryssland.

– Jag har använt ordagranna citat och jag tar inte tillbaka en rad av vad jag har skrivit, försäkrar Haapala.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Förra utrikesmin­istern Erkki Tuomiojas fräna anklagelse­r mot Ilta-Sanomat blev inte obesvarade.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Förra utrikesmin­istern Erkki Tuomiojas fräna anklagelse­r mot Ilta-Sanomat blev inte obesvarade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland