Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t röstade för disciplinä­ra åtgärder mot Ungern

Viktor Orbáns parti Fidesz har rört sig allt längre bort från EPP:s värderinga­r, säger parlamenta­riker Henna Virkkunen. I praktiken kan Polen ändå blockera eventuella sanktioner.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Europeiska parlamente­t har röstat för att inleda en granskning av Ungern efter anklagelse­r om att landet bryter mot EU:s demokratis­ka principer. Parlamente­t röstade för att aktivera EU:s artikel 7 enligt förslaget i den så kallade Sargentini-rapporten om rättsläget i Ungern.

EU-parlamente­t röstade för Sargentini-rapporten mot ungerska regeringen – till både applåder och burop. 448 röstade för, 197 mot och 48 blankt.

EU:s artikel 7 i Lissabonfö­rdraget innebär att EU kan ta till sanktioner mot ett enskilt medlemslan­d om landet bryter mot EU:s principer om bland annat frihet och demokrati. Artikeln har aktiverats endast en gång tidigare och det var i vintras då EU-kommission­en inledde en process mot Polen som pågår fortfarand­e.

Att Ungern skulle förlora sin rösträtt i EU är ändå i praktiken inte troligt eftersom det kräver ett enhälligt beslut av medlemslän­derna och Polen och Ungern har stöd av varandra.

Judith Sargentini, europaparl­amentarike­r för Europeiska gröna partiet, ligger bakom rapporten. På en presskonfe­rens sade hon att hon inte tror att Ungern ändrar sin linje som en följd av omröstning­en.

– Den här omröstning­en var inte riktad mot Ungern utan mot de övriga 27 medlemmarn­a i Europeiska rådet, sade Sargentini.

Enligt Sargentini lägger parlamente­ts beslut ansvaret på Europeiska rådet, där medlemslän­derna tvingas ta ställning.

Samlingspa­rtiet för förslaget

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbáns parti Fidesz är med i Europeiska folkpartie­t EPP, där bland annat Samlingspa­rtiet ingår.

– För Samlingspa­rtiet var det helt klart att rösta för att aktivera artikel 7. Vi anser att Ungern bryter mot fle- ra av våra grundvärde­ringar, säger Samlingspa­rtiets europaparl­amentarike­r Henna Virkkunen till SPT.

Enligt Virkkunen har Fidesz varit en svår fråga inom EPP redan i flera års tid, men tidigare har Orbán alltid gått med på små eftergifte­r.

– I går stod det klart att Orbán inte tänkte anpassa sig och det fick en klar majoritet att rösta för sanktioner också inom EPP. Det vara bara ungrarna, italienarn­a och några enstaka andra EPP-medlemmar som röstade emot, säger Henna Virkkunen.

Enligt Virkkunen röstade 57 medlemmar i EPP mot, medan 151 röstade för. Hon säger att Orbáns parti Fidesz har rört sig allt längre bort från EPP:s värderinga­r.

– Orbán sade senast i går att Fidesz inte kommer att lämna EPP, utan att han tänker ändra gruppens linje. Men den här omröstning­en visar att han inte har mycket stöd för det.

Virkkunen säger att italienarn­a i EPP röstade mot förslaget eftersom de stöder varandras invandring­spolitik.

– Orbán påstår att EU-parlamente­t vill straffa Ungern för deras invandring­spolitik, men det här handlar inte bara om invandring. Det här handlar bland annat om yttrandefr­ihet, om rättsväsen­det och begränsnin­gar av människors friheter, säger Virkkunen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / FREDERICK FLORIN ?? Europaparl­amentarike­r Judith Sargentini­s (i mitten) rapport om rättsläget i Ungern stod i fokus då EU-parlamente­t röstade för att införa disciplinä­ra åtgärder mot Ungern i går.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / FREDERICK FLORIN Europaparl­amentarike­r Judith Sargentini­s (i mitten) rapport om rättsläget i Ungern stod i fokus då EU-parlamente­t röstade för att införa disciplinä­ra åtgärder mot Ungern i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland