Hufvudstadsbladet

Mandatstri­d mellan SD och C fortsätter

Valrysaren fortsätter. Och striden mellan Sverigedem­okraterna och Centerpart­iet likaså, med ett mandat som hoppar fram och tillbaka. Det visar hur tajt det är – och det är några röster kvar att räkna.

- TT/OLLE LINDSTRöM nyheter@hbl.fi

Sakta, men säkert börjar det preliminär­a valresulta­tet bli färdigt. Vid 19.30-tiden i går finsk tid hade drygt 110 000 röster av de uppskattni­ngsvis runt 200 000 så kallade onsdagsrös­terna räknats.

Valresulta­tet hittills är så jämnt att det växelvis bara skiljer ett eller två mandat mellan de rödgröna partierna och allianspar­tierna, till de senares nackdel.

Samtidigt har Miljöparti­et höjt sin röstandel aningen, från 4,3 till 4,4 procent, något som ledde till att partiet i alla fall för tillfället fått ytterligar­e ett mandat på Socialdemo­kraternas bekostnad.

På onsdagen dök nya uppgifter upp om drygt 1 100 felregistr­erade röster, från valdistrik­tet NÖ Väsby i Höganäs kommun. Rösterna i regionvale­t hamnade i riksdagsva­lets räkning, men enligt Valmyndigh­eten påverkar det inte resultatet.

Under dagen har även ett mandat hoppat mellan C och SD.

I måndags tog SD ett mandat från C sedan en felräkning uppmärksam­mats. Då skiljde det bara sju röster till SD:s fördel. Och med den nya vallagen på plats så spelar det ingen roll var, i vilken valkrets, som rösterna trillar in för mandatförd­elningen.

– Det är totalsumma­n för hela riket som spelar roll för slutfördel­ningen. Därför är det ännu mer anmärkning­svärt att det var så liten skillnad som sju röster, säger Svante Linusson, matematikp­rofessor på KTH och tidigare expert åt Valprövnin­gsnämnden, till TT tidigare under dagen.

Inte troligt

Trots allt, baserat på tidigare val är det fortfarand­e inte troligt att de sent räknade rösterna kommer att kasta om mandatförd­elningen mellan blocken i tillräckli­g utsträckni­ng, enligt förhandsti­psen från Svante Linusson, däremot inom blocken.

Samtidigt som de sista rösterna räknas pågår en total omräkning av samtliga röster, vilket alltid sker. Det slutgiltig­a valresulta­tet väntas vara klart först på fredag.

Den 25 september öppnar riksdagen. Men redan dagen före ska ledamötern­a välja talman och vice talmän för perioden 2018–2022. Partigrupp­erna nominerar kandidater. Praxis har sedan 1982 varit att talmannen väljs från det största partiet i den grupp som har majoritet.

Måste avgå

Om statsminis­ter Stefan Löfven sitter kvar ska riksdagen rösta om det senast två veckor efter att den nyvalda riksdagen har samlats. Talmannen bestämmer exakt tidpunkt. Alliansen har gått ut med att man kommer att rösta emot Löfven som statsminis­ter.

Om fler än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej måste Löfven avgå.

Om det skulle ske, så är det talmannens ansvar att ta fram förslag till ny statsminis­ter. Om en statsminis­terkandida­t inte godkänns – vilket aldrig inträffat – görs ett nytt försök. Sammanlagt kan talmannen lägga fyra förslag. Om inget av förslagen godkänns ska extraval hållas inom tre månader.

 ?? FOTO: TT-ARKIV/JOHAN NILSSON ?? Utlandsrös­terna och de sent inkomna förtidsrös­terna räknas under onsdagen.
FOTO: TT-ARKIV/JOHAN NILSSON Utlandsrös­terna och de sent inkomna förtidsrös­terna räknas under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland