Hufvudstadsbladet

Nya uppgifter om kemvapenat­tacker i Syrien

Den syriska regimen anklagas på nytt för att ha använt kemiska vapen i det pågående inbördeskr­iget. Enligt FN-utredare användes klorgas både i Idlibprovi­nsen och i en rebellkont­rollerad förort till huvudstade­n Damaskus tidigare i år.

- TT-REUTERS

– För att återta östra Ghouta i april genomförde regeringss­tyrkor flera urskillnin­gslösa attacker i tätbefolka­de civila områden. I attackerna ingick användande­t av kemiska vapen, skriver FN-utredarna i en ny rapport.

Kvinnor och barn skadades i attackerna, som uppges ha ägt rum i Ghouta utanför Damaskus den 22 januari och 1 februari i år. Attacken i Idlib genomförde­s enligt rapporten den 4 februari.

Med de tre attackerna stiger antalet kemvapenat­tacker som FN-rapportera­t om i Syrien sedan 2013 till totalt 39. Av dessa har 33 kopplats till presidente­n Bashar al-Assads regim, som förnekar användande­t av kemiska vapen.

Samtidigt säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel att Tyskland inte kan titta bort om kemiska vapen används i Syrien. Hon utesluter inte att Tyskland går in militärt i kriget i landet.

– Det kan inte vara Tysklands inställnin­g att helt enkelt säga nej oavsett vad som händer i världen, sade hon till den tyska förbundsda­gens underhus.

De nya uppgiftern­a om kemvapen kommer samtidigt som den syriska regimen gör sig redo för en militär offensiv i Idlib, som är det sista stora opposition­sfästet i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland