Hufvudstadsbladet

Soini underminer­ar trovärdigh­eten i den finska människorä­ttspolitik­en

- NIKLAS BRUUN juris doktor, professor emeritus Helsingfor­s

ABORT Minister Timo Soinis manifestat­ioner i abortfråga­n har väckt mycken offentlig uppmärksam­het. Många tycks mena att Soinis beteende kan ursäktas med att det rör sig om en känslig fråga där också utrikesmin­istern bör ha en personlig åsiktsoch yttrandefr­ihet.

Jag har under åtta års tid som medlem av FN:s övervaknin­gskommitté för kvinnors rättighete­r (Cedaw) haft en unik möjlighet att få en insikt i vad abortmotst­åndarnas restriktiv­a riktlinjer innebär i praktiken. I det perspektiv­et ter sig kritiken mot Soini inte obefogad.

Låt oss ta situatione­n i Nordirland som exempel. Nordirland åtnjuter som en del av Storbritan­nien självstyre i vissa frågor: abortfråga­n utgör en.

I Nordirland regleras rätten till abort i en lag från 1861, som fortfarand­e är i kraft (Offences Against the Person Act, Oapa). Den stadgar om livstids fängelsest­raff för den som genomför eller medverkar (medhjälp) till en abort. Den enda situatione­n där domstol funnit en abort laglig har varit då den varit nödvändig för att rädda livet på modern eller där det funnits högst sannolika risker för allvarliga och bestående men för moderns hälsa om graviditet­en fortgår.

En kvinna som blivit gravid genom våldtäkt eller som en följd av incest har däremot ingen möjlighet att få abort. Inte heller i en situation där fostret på grund av grav utveckling­sstörning inte kommer att kunna födas levande, är det tillåtet med abort. Hela frågan är tabubelagd, kvinnor vågar inte informera och konsultera hälsoperso­nal vid oönskade graviditet­er, eftersom man är rädd för att personalen – vid straffhot – måste anmäla om man misstänker att abort genomförts eller planeras. De frivilligo­rganisatio­ner och kliniker som försöker sprida saklig informatio­n i abortfråga­n mobbas systematis­kt av en ”pro-life”-rörelse, som fortgående ordnar demonstrat­ioner vid de platser där de förstnämnd­a verkar. Statsadvok­aten (justitieka­nslern) ägnar mycken energi på att jaga ”brottsling­ar” som eventuellt brutit mot Oapa.

Inom olika domstolar och människorä­ttsorgan har man småningom nått allt större enighet om att abortförbu­d i ovannämnda situatione­r är att jämställa med grym, omänsklig eller förnedrand­e behandling, som kränker kvinnors rättighete­r. Man kräver också att man bör upphäva straffrätt­sliga sanktioner mot kvinnor och hälsoperso­nal som låter utföra eller utför abort. På det sättet kan man undvika att verksamhet­en sker ”under jorden” med hjälp av kvacksalva­re och garantera att den kvinna som har hälsokompl­ikationer vågar söka vård.

Den finska människorä­ttspolitik­en delar denna syn. Detta hindrar inte att det fortfarand­e finns utrymme för att med olika medel nationellt begränsa antalet aborter utan att kränka kvinnors självbestä­mmanderätt och det står klart att höga abortsiffr­or i vissa länder tyder på att familjepla­nering och undervisni­ng rörande sexuell och reprodukti­v hälsa inte fungerar särskilt bra.

Mot den här bakgrunden är det minsta man kan begära av en utrikesmin­ister, som i samband med ett officiellt statsbesök i egenskap av privatpers­on önskar delta i abortmotst­åndarnas manifestat­ioner, att han gör kristallkl­art att han tar avstånd från den typ av kränkande abortförbu­d som beskrivits ovan och som är vardag i flera europeiska länder. I annat fall underminer­ar han inte bara ministerns trovärdigh­et utan även trovärdigh­eten i den finska människorä­ttspolitik­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland