Hufvudstadsbladet

Politisk folkvandri­ng

- URS HOFER Ekenäs

POLITIK Gör en enskild politiker inte som folket vill blir han ofta bortvald. Värre blir det när stora partier inte beaktar folkets önskemål, då blir det en politisk folkvandri­ng. Folket vandrade den senaste tiden i nästan alla EUdemokrat­ier bort från gamla etablerade storpartie­r (folkpartie­r) till nykomlinga­r och tidigare småpartier, ofta högerextre­ma. Orsaken är enkel, efter varje val gjorde de stora folkpartie­rna vad de ville och inte det som folket önskade. De stora partierna blev i många länder döva, blinda och stora på sig med åren. Ingen av dem lyssnade längre till folket. Så kan man långsiktig­t inte göra om man vill bli återvald i en demokrati. En demokrati är fortfarand­e ett land där man accepterar folkmajori­tetens önskemål.

Ett klassiskt exempel var valet i Tyskland. Angela Merkel et consortes vill, helt döva, fartblinda och envisa som åsnor, ta emot alla migranter som kommer, medan folkmajori­teten absolut inte vill ha det så. Resultatet blev att de högerradik­ala plus småpartier­na växte till sig ordentligt, medan regeringsp­artierna blev ordentligt flådda. Samma sak har tidigare hänt i Finland när Sannfinlän­darna blev stora, i Sverige när Sverigedem­okraterna växte till sig, och i Frankrike när Emmanuel Macron tog hem segern. Ofta vill man efter valet rädda vad som räddas kan och försöker utesluta extrempart­ierna från regeringen. Regeln är dock att ju mera man försöker utesluta dem desto större blir de vid nästa val, men kommer de med i regeringen minskar de. Om man försöker bojkotta dem blir folket helt enkelt ännu mera frustrerad­e och väljer dem förstärkt vid nästa val.

Folkets tankegång är enkel och logisk: När den sittande regeringen inte lyssnar och tar hänsyn till vad man önskar väljer man någonting annat, så att de gamla får sig en ordentlig läxa.

Huvudorsak­en till folkets missnöje är i dagens läge i nästan alla europeiska länder tudelninge­n inom flyktingpo­litiken. Andra viktiga orsaker är de evigt ökande inkomstkly­ftorna och de höga bostadspri­serna i städerna som sedan ger höga bostadshyr­or.

Boendekost­naderna i storstäder­na steg i många år väsentligt mera än lönerna och ännu mera än pensionern­a. Många människor är besvikna över att de, trots heltidsjob­b, inte längre klarar av att leva på sin lön och ännu mindre på sin pension, fast de har arbetat 45 år. Den skenbart stigande välfärden är ofta lån och beror inte på att reallönern­a stigit under de senaste åren, utan på ökad skuldsättn­ing. Den stiger år för år.

Folket begriper mycket bra att man behöver vara återhållsa­m så att landet förblir konkurrens­kraftigt, det begriper bara inte varför de högst avlönades löner behöver höjas kraftigt varje år (för att spara?), medan gräsrötter­nas löner eller pensioner stagnerar eller skall sänkas. De förstår inte heller varför de skall vara ärliga och betala skatt så länge storkapita­let får slänga sina slantar helt lagligt, skattefrit­t och obegränsat genom skattehåle­n. Länder där beslutsfat­tarna inte börjar befatta sig med ovannämnda problem kommer så småningom att få större problem än att bara bli bortvalda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland