Hufvudstadsbladet

Storleken på rinken delar åsikterna

Bland annat i NHL och i Sverige är rinkstorle­karna standardis­erade. I Finland är fem olika storlekar i bruk i ligan. Dags för förändring? Ja, säger Pelicans-tränaren Ville Nieminen. Kärpät-kollegan Mikko Manner och Sportkapte­nen Erik Riska håller inte med

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ska hockey spelas i en rink på 30 x 60 meter som i internatio­nella matcher, på 26 x 61 meter som i Nordamerik­a – eller kvittar det? Jag hinner knappt nämna ordet rinkstorle­k innan Stanleycup­vinnaren och OS-silvermeda­ljören Ville Nieminen levererar en tvärsäker åsikt.

– 28 x 60 meter ska det vara. Det borde vara standardst­orleken som alla använder. Jag hoppas att också NHL gör det en vacker dag. Det vore bra för alla: det finns utrymme att spela och det blir lämpligt med bökiga situatione­r, säger den nuvarande Pelicans-tränaren.

I dagsläget spelar åtta ligalag i rinkar med Nieminens önskemått. Problemet är att fyra andra rinkmått används, allt från 28 x 58 meter till 30 x 60 meter. Eller problem och problem – är det verkligen ett? Nieminen svarar ja på frågan, medan Kärpäts guldtränar­e Mikko Manner och Sportkapte­nen Erik Riska säger nej.

– Personlige­n skulle jag inte ha någonting emot att alla skulle spela i likadana rinkar, men skillnader­na håller intresset uppe, säger Riska, vars lag har den minsta rinkstorle­ken i ligan. Han får medhåll av Manner: – Jag tycker att olika rinkstorle­kar är en rikedom. Det gör att lagen får en egen hemmaborg och motståndar­na tvingas brottas med det. Det gör att spelare vänjer sig vid att klara sig i ovana förhålland­en, vilket ger dem en skjuts framåt.

Med jämna mellanrum brukar olika krafter lobba för att Finland ska ta efter den nordamerik­anska modellen och införa smalare rinkar. Varför? Spelet blir snabbare och intensivar­e samtidigt som unga löften lär sig att prestera i ”rätt” rinkstorle­k. De ska ändå till NHL en vacker dag.

Trots att Nieminen vill se en förändring vill han inte se rinkar med NHL-mått i Finland.

– Spelet i Europa skiljer sig från i USA. Kulturen är annorlunda och

det ska vi hålla fast vid. En hybridmode­ll är det bästa. Skulle inte lovande unga gynnas av spel i smal rink?

– Så kan man inte tänka. De unga får redan tillräckli­gt med chanser.

Erik Riska håller med och tar Sverige som exempel. I vårt västra grannland är rinkarna av måttet 30 x 60 meter – men Sverige producerar ändå NHL-proffs på löpande band.

– Stora rinkar utvecklar också spelare, säger Riska.

❞ Det gör att lagen får en egen hemmaborg och motståndar­na tvingas brottas med det. Mikko Manner Kärpäts tränare om varför det är bra med olika rinkmått i hockeyliga­n

 ?? PARKKINEN
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE ?? I hockeyliga­n spelar Kärpät sina hemmamatch­er i ligans största rink. Det är bara KooKoo som har en lika stor. I våras säkrade Uleåborgsl­aget FM-guldet i Tammerfors, där Tappara och Ilves spelar i en något mindre rink.
PARKKINEN FOTO: LEHTIKUVA/KALLE I hockeyliga­n spelar Kärpät sina hemmamatch­er i ligans största rink. Det är bara KooKoo som har en lika stor. I våras säkrade Uleåborgsl­aget FM-guldet i Tammerfors, där Tappara och Ilves spelar i en något mindre rink.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Sports kapten Erik Riska har egentligen inte så stor skillnad – men säger att olika rinkmått ger krydda till matcherna.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Sports kapten Erik Riska har egentligen inte så stor skillnad – men säger att olika rinkmått ger krydda till matcherna.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Kärpäts tränare Mikko Manner tycker att olika rinkmått är en rikedom.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Kärpäts tränare Mikko Manner tycker att olika rinkmått är en rikedom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland