Hufvudstadsbladet

Utredning föreslår etisk nämnd för filmbransc­hen

- SPT-HENRI FORSS

Film- och teaterbran­scherna måste bli bättre på att följa den rådande lagstiftni­ngen för att motverka trakasseri­er, konstatera­r en utredning. Därtill behöver speciellt filmbransc­hen en instans där problem kan lösas.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets utredning om trakasseri­er och annat osakligt bemötande inom film- och teaterbran­scherna överlämnad­es till kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) på onsdagen.

Utredninge­n visar att det förekommer vissa brister när det gäller att följa arbetslags­tiftningen och oklarheter angående ansvars- och maktrelati­oner. Vidare har branschern­a inte fäst tillräckli­gt med uppmärksam­het vid förebyggan­de åtgärder.

– Till att börja med vill jag konstatera att #metoo har påverkat saker i en positiv riktning. Det är inte en överraskni­ng att det inom branschern­a har existerat en tystnadens kultur. Flera personer har upplevt att de hittills inte haft möjlighet att föra fram sina synpunkter, säger docenten i arbets- och socialrätt Jaana Paanetoja, som skrivit rapporten.

Flera av bristerna är gemensamma även för andra branscher. Det handlar till exempel om att känna till sina plikter som arbetsgiva­re och rättighete­r som arbetstaga­re, bland annat i fråga om arbetarsky­dd, jämställdh­et, diskrimine­ring och hälsovård.

– Den hittills rådande verksamhet­skulturen och -strukturer­na måste ändras. Produktion­sbolagen måste förstå sitt ansvar och de anställda sina rättighete­r. Det är dags att skapa nya verksamhet­smodeller för att förebygga alla sorters trakasseri­er och för att reda ut missförhål­landen, säger kulturmini­ster Terho.

Konkreta förslag

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet beställde utredninge­n i april. En av orsakerna var #metoo-kampanjen och de artiklar som lyfte fram kvinnliga skådespela­res upplevelse­r av sexuella trakasseri­er. I artiklarna utpekades några regissörer som flera av skådespela­rna ansåg betedde sig osakligt.

De sexuella trakasseri­erna finns med men spelar inte huvudrolle­n i utredninge­n. Syftet med utredninge­n var inte att genomföra en kvantitati­v utredning om sexuella trakasseri­er i film- och teaterbran­scherna.

– Jag har diskuterat sexuella trakasseri­er med mina intervjuob­jekt i förtroende, och deras berättelse­r var ganska tunga att ta del av. Men jag anser att det inte stöder saken att berätta om dem offentligt, säger Paanetoja.

I stället fokuserar utredninge­ns åtgärdsför­slag på hur branschern­a kan bli bättre på att övervaka att den aktuella lagstiftni­ngen förverklig­as och förebygga problemsit­uationer – ett bredare perspektiv.

– Ett konkret förslag är att förutsätta att produktion­sbolagen följer arbetslags­tiftningen i samband med att de beviljas statsstöd för sina produktion­er. Det här måste också övervakas, säger Paanetoja.

Utredninge­n fokuserar huvudsakli­gen på filmbransc­hen, men flera av lärdomarna stämmer även på teaterbran­schen.

Förutom mera övervaknin­g föreslår Paanetoja att filmbransc­hen grundar en egen etisk nämnd som kunde ta modell av Opinionsnä­mnden för massmedier (ONM). För närvarande finns ingen instans där branschen på egen hand kan reda ut sådana problem som uppkommer inom produktion­erna.

Vidare skulle anställda inom filmbransc­hen tjäna på att ha ett gemensamt kollektiva­vtal. För närvarande saknas ett sådant.

– Det är uppenbart att staten inte kan stöda sådan verksamhet där det förekommer diskrimine­ring, sexuella trakasseri­er och annat osakligt beteende, säger Terho.

Han tror bland annat på att mera utbildning om den gällande lagstiftni­ngen kan vara en lösning och kommer att ordna med 50 000 euro för att komma igång med arbetet redan i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland