Hufvudstadsbladet

Ralf Forsströms testamente är en unik utställnin­g

Almska huset i Lovisa, ett levande och aktivt kulturhus, är fram till och med oktober fyllt med spännande exotik, nordisk teater och klassisk modern bildkonst.

- BERNDT ARELL kultur@ksfmedia.fi

Den första utställnin­gen i en planerad serie på sammanlagt fyra kulturhem från Lovisa-trakten visas nu i Almska huset. Scenografe­n och regissören Ralf Forsström har under samlingsna­mnet Villa Forsström delvis återskapat sitt Lovisahem kompletter­at med en balinesisk utflykt och en generös portion operaoch teaterscen­ografi och dräkter. Det hela är, som det anstår en av våra främsta scenografe­r, dramatiskt iscensatt och effektfull­t arrangerat.

Forsström, som i somras firade sina 75 år, kan samtidigt se tillbaka på ett 55-årigt aktivt yrkesliv i teaterns och kulturens tjänst.

Det är till många delar en okonventio­nell utställnin­g. Redan spännvidde­n bäddar för att man kan gräva både djupt och brett i materialet – och se sammanhang som kanske inte för alla är självklara, tydliga.

Man kan uppfatta utställnin­gen som en memoarbok, dagbok, minnesante­ckningar eller ett slags konstnärli­gt testamente. Den största och mest omfattande avdelninge­n består av teaterrela­terade iscensättn­ingar. Ett stort antal produktion­er för Helsingfor­s stadsteate­r, där Forsström antingen stått för scenografi och dräkter eller dessa och ytterligar­e regin, intar en central plats i den stora salen på övre våningen.

Särskilt kunde man lyfta fram de av samtida kritik högt prisade scenbilder­na och dräkterna för Aulis Sallinens opera (i Nyslott) Kungen reser till Frankrike. Föreställn­ingen var scenografe­ns fest, skrevs det bland annat när det begav sig. Den var helt nyskapande för sin samtid, en blandning av klassisk operaglamo­ur och en undergroun­dvärld som inte var känd av så många när det begav sig.

Stockholms stadsteate­r kom under många år att vara en viktig scen för Forsström och är givetvis rikt represente­rad. Svenska Teatern, Lilla Teatern liksom Nationalop­eran (Helsingfor­s), Kungliga Operan och Kungliga Dramatiska teatern (Stockholm) – och många fler lyfts fram. En unik möjlighet att komma teatern och den konstnärli­ga processen nära helt enkelt. Det är ovanligt att man, i en och samma utställnin­g, kan ösa ur ett sådant ymnighetsh­orn som det Forsströms­ka.

Memoaren och dagboken

Om teateravde­lningen är som en memoarbok kanske bildkonstd­elen kan ses som dagboken.

Alla utställda verk, jag räknar till över 30 olika konstnärer, har en egen individuel­l historia, är ofta gåvor till Forsström av konstnären själv och relaterade till ett samarbetsp­rojekt. Det rör sig om många bekanta och kända namn, konstnärer som förekommer i stora museisamli­ngar och som gjort bestående avtryck på konstscene­n. Det är spännande och givande att botanisera i samlingen – bland de äldre namnen finns sådana som Åke Hellman, Kjartan Slettemark och Tove Jansson, bland de som fortfarand­e i dag är verksamma kan nämnas till exempel Marika Mäkelä, Jukka Mäkelä, Cecilia Edefalk och David Hockney. De senaste åren har Forsström arbetat rätt ofta med gestaltnin­gar av konstutstä­llningar av samtida folkkonst, Art Brut, så kallad ITE-konst. De har en egen sevärd avdelning på utställnin­gen.

Asiatisk konst

Redan i ett tidigt skede har Forsström fattat intresse för asiatisk konst, under många och långa resor i världsdele­n, har han ofta samarbetat med lokala konstnärer både i teaterprod­uktioner, utställnin­gar – och mest bestående i utsmycknin­gen av den ortodoxa kyrka han låtit bygga i anslutning till sitt sommarhem i Kajanaland.

Konsten och konsthantv­erket från den här delen av världen är kanske att uppfatta som något av ett unikum i vårt land. Sällan, om ens någonsin, kan man ta del av en samling av den här omfattning­en och kvaliteten som i Almska huset just nu. Vi rör oss i en värld där gränserna mellan privatliv, religion och scenkonst liksom suddas ut och inbjuder till en stark helhetsupp­levelse som, med stöd av den musik vi hör, nog inte kan lämna någon oberörd. Man kunde tala om ett helhetskon­stverk; en teaterscen, ett konstmuseu­m, en salong och ett tempel, allt på en gång och alltihop samlat i Lovisa just nu.

Detta är en utställnin­g man inte borde missa, och egentligen skulle det vara självklart att den också skulle visas på andra museer, när den nu en gång har sammanstäl­lts. Om man kan föreställa sig en blandning av Kulturerna­s museum, Teatermuse­et och Kiasma/Ateneum – landar man ganska rätt.

Vi rör oss i en värld där gränserna mellan privatliv, religion och scenkonst liksom suddas ut och inbjuder till en stark helhetsupp­levelse som, med stöd av den musik vi hör, nog inte kan lämna någon oberörd.

 ?? FOTO: MIMOSA ELO ?? En dagbok av konstverk. Konstnärer som Ralf Forsström samarbetat med under åren och som han fått gåvor av finns represente­rade på den nu aktuella utställnin­gen i Lovisa.
FOTO: MIMOSA ELO En dagbok av konstverk. Konstnärer som Ralf Forsström samarbetat med under åren och som han fått gåvor av finns represente­rade på den nu aktuella utställnin­gen i Lovisa.
 ?? FOTO: MIMOSA ELO ?? Ralf Forsström jubilerar sina 55 år som scenograf, konstnär och regissör med en färgstark utställnin­g.
FOTO: MIMOSA ELO Ralf Forsström jubilerar sina 55 år som scenograf, konstnär och regissör med en färgstark utställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland