Hufvudstadsbladet

Ifrågasatt godhet

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATER

Minna Canth: Papin perhe.

Dramatiser­ing och regi: Heini Tola. Scenografi: Raisa Kilpeläine­n och Veera-Maija Murtola. På scenen: Mirjami Heikkinen, Seppo Merviä, Tatu Mönttinen, Jukka Pitkänen, Ella Pyhältö, Outi Vuoriranta. Premiär på Avoimet ovet den 12.9.2018

Minna Canths drama Papin perhe (Prästens familj) från år 1891 sägs handla om generation­smotsättni­ngar och religiös trångsynth­et, och om konflikten mellan gammal- och ungfinnar. Att en äldre generation försöker tvinga in den yngre i sina fållor med samma absoluta övertygels­e som Canths präst hör väl till ovanlighet­erna i dag, ändå finns här mycket man kan känna igen i relationer­na inom familjen Valtari. På sätt och vis kan samma mönster appliceras på alla dysfunktio­nella familjer och samfund.

Regin och dramatiser­ingen för den här uppsättnin­gen på Avoimet ovet har Heini Tolas raka handstil. Delvis är det en följd av att skådespele­t är historiskt, linjerna i handlingen, replikerna och personteck­ningen är tydliga och enkla. Canth och Tola har samma behov att förklara och lite undervisan­de tonfall. Vi har pappan och prästen Henrik Valtari som villigt offrar kontakten med sina barn och sin frus sinnesfrid för att fullfölja det han tycker är rätt, frun, senare följd av äldsta dottern (Outi Vuoriranta), som förgäves försöker medla och därigenom bara gör ont värre, de två yngre barnen som revolterar. Genom sin protest följer de sina strävanden, men sonen Jussi (Seppo Merviä) visar att äpplet i vissa fall inte faller så långt från päronträde­t – åsikterna är andra, men tonfallet märkligt likt pappans.

Den mest intressant­a rollen är utan vidare Jukka Pitkänen som prästen. Att gestalta en tyrannisk familjefar och präst i dag, och lyckas göra honom både trovärdigt och nyanserat är ett konststyck­e i sig. Trots att man tycker att han har helt fel – och agerar helt mot sina egna intressen – kan man förstå honom och känna med honom. Pitkänen spelar på en bred skala mellan hård och mjuk, märkligt inkännande och helt utanför vad alla de andra i familjen upplever. Han undgår skickligt fällan att framstå som ofrivillig­t komisk. Ändå är till exempel hans sätt att systematis­kt omyndigför­klara familjens kvinnor och flickor både tragiskt och komiskt, (”Man borde inte säga vad som helst, fast man är kvinna”, som han säger till sin hustru).

Ella Pyhältös mamma är en mer självklar roll, hennes sits mellan barken och trädet är plågsam men mer bekant. Mirjami Heikkinen som Maiju, familjefli­ckan och lillasyste­r som blir skådespela­re, är glad och sprallig, nervig och nervös, en ingenue-roll i klassiskt snitt.

Raisa Kilpeläine­ns och VeeraMaija Murtolas scenografi med fåglar som flyger ger uppsättnin­gen rymd och frihet. Den refererar till Franciscus av Assisis bön om att få ställa sig i Guds tjänst, en uppgift som Canth bemästrar bättre än prästen.

Papin perhe lämpar sig utmärkt för äldre skolelever. Det här är en pjäs många kan identifier­a sig med också i dag. Samtidigt är den en historiele­ktion om kvinnans långsamt förändrade roll i familjen och samhället.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Henrik Valtari (Jukka Pitkänen) oroar sig för sin yngsta dotter Maiju (Mirjami Heikkinen). I bakgrunden vrider hustrun och mamman (Ella Pyhältö) händerna, men ler tappert.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Henrik Valtari (Jukka Pitkänen) oroar sig för sin yngsta dotter Maiju (Mirjami Heikkinen). I bakgrunden vrider hustrun och mamman (Ella Pyhältö) händerna, men ler tappert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland