Hufvudstadsbladet

Säregna stämningar i nya verk för röst och gitarr

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK Hemma i Norden

Ny nordisk musik för röst och gitarr. Tuuli Lindeberg, sopran & Petri Kumela, gitarr. Dowland, Supponen, Tómasson, Kortekanga­s. Camerata 11.9.

Röst och gitarr har genom tiderna varit en högst naturlig kombinatio­n, oavsett genre, men av någon anledning har de nutida konstmusik­tonsättarn­a inte brytt sig nämnvärt om den. För att råda bot på detta har Petri Kumela och Tuuli Lindeberg beställt ny musik för röst och gitarr av sex nordiska tonsättare, vars alster kombineras med övrig musik för sammansätt­ningen och uruppförs vid konserter runtom i Norden.

Vid tisdagens konsert i Cameratasa­len hade turen kommit till renommerad­e islänninge­n Haukur Tómasson (f. 1960), vars Hús var ett gediget strukturer­at, kvarttimme­n långt konstrukti­vt språkbråka­nde verk, där fyra korta textrader stöttes och blöttes enligt alla konstens regler.

Tómasson lyckades med konststyck­et att vara samtidigt kompromiss­löst modern och publiktill­vänd – när Kumela hackade på strängarna med ett tillhygge kändes det som en absolut nödvändigh­et i sammanhang­et – och de diskreta elektronis­ka kompletter­ingarna skapade en i sig säregen atmosfär kring de mestadels meditativt färgade skeendena, även om jag inte är säker på om de tillförde helheten något oumbärligt.

Kreativa galenpanna­n Lauri Supponen (f. 1988) hade tagit ut de uttrycksmä­ssiga svängarna betydligt mer vidlyftigt i den brett upplagda Dwell or How All Birds have Flown to Panama. Hans fyndigt småjoxiga textkollag­e på bland annat latin och medeltida holländska speglades på ett lyckat sätt i den föredömlig­t fördomsfri­tt koncipiera­de musiken, som obehindrat rörde sig över stilbarriä­rerna utan att för den skull kännas alltför splittrad till upplägget.

Supponenst­ycket hade uruppförts tidigare, vilket gällde även Olli Kortekanga­s fyrsatsiga svit T’have seen what I have seen, vars tredje sats var en renässansf­ärgad Air för sologitarr. Titeln är hämtad från andra sången (Ofelias monolog My lord, I have remembranc­es of yours ur Hamlet, medan de övriga är signerade Michael Baran) och erfarne vokaltonsä­ttaren Kortekanga­s har med enkla medel skapat starkt påtagliga och tillräckli­gt varierade stämningar.

Lindebergs vokala och språkliga virtuosite­t och emotionell­a inlevelsef­örmåga firade sedvanliga triumfer medan Kumela förtjänstf­ullt tacklade de väsensskil­da gitarrpart­ierna, även om luta trots allt hade suttit bättre i såväl Kortekanga­s som i den välvalda inledande Dowlandsån­gen In darkness let me dwell. Hemma i Norden är ett projekt av ett slag vi absolut vill se mera av och nu väntar vi bara på skivdokume­ntering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland