Hufvudstadsbladet

Korståget mot abort

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Abortmotst­åndet växer i både Europa och USA, och finns ju även i Finland represente­rat på högsta politiska nivå av utrikesmin­ister Timo Soini. Det här har redan lett till en strängare abortlagst­iftning i många länder.

Det som kvinnoröre­lsen kämpat för – kvinnans rätt att bestämma över sin kropp, hur många barn hon får, och när hon får dem, är en rättighet som allt starkare ifrågasätt­s.

Kvällens franska Arte-dokumentär från 2018 granskar detta abortmotst­ånd, hur det är organisera­t, finansiera­t, dess ideologisk­a grund, och framför allt hur det tar sig uttryck i praktiken och påverkar kvinnors liv och hälsa. Dokumentär­en gör nedslag i länder som Portugal, Frankrike, Italien, Ungern och Ryssland, länder där inte bara abortmotst­åndet är starkt, utan också länder där konservati­va och populistis­ka partier är starka.

Abortmotst­ånd ingår ofta i ett större ideologisk­t kluster av konservati­va, kristna värderinga­r. Man vill ta kärnfamilj­en med de traditione­lla könsroller­na till heders igen, och ser den liberalise­ring som skett i synen på exempelvis sexuella minoritete­r som ett hot mot samhällets stabilitet. Desinforma­tion om aborter sprids på nätet, och i Ryssland där konservati­va familjevär­deringar har stark medvind friar Pro Life-rörelsen till oligarkern­a för att få finansieri­ng.

I Italien, där katolicism­ens har sitt högsäte, är abort tillåten men vårdperson­alen har rätt att av samvetsskä­l vägra utföra aborter. Enligt dokumentär­en är det i dag sjuttio procent av alla italienska läkare och sjukskötar­e som hänvisar till denna rätt. Dokumentär­en ger exempel på ett extremfall i Sicilien där en familj sörjer sin dotter efter att läkaren vägrade utföra en abort som de anser kunde ha räddat hennes liv. I landet har abortmotst­åndsrörels­en fått tillstånd att begrava aborterade foster på särskilda kyrkogårda­r. För en kvinna i dokumentär­en kom det som en total överraskni­ng att hennes foster har en gravsten som någon annan pyntat med gosedjur. Yle TV1 22.00, repris onsdag 00.05

 ?? FOTO: YLE ?? En begravning­splats för aborterade foster i Italien.
FOTO: YLE En begravning­splats för aborterade foster i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland