Hufvudstadsbladet

Fortum styr miljarder via Irland

Skatteflyk­t, säger Reijo Kostiainen vid föreningen Reilu vero. – Inte alls, kontrar Fortum.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

När energikonc­ernen Fortum köpte närmare hälften av den tyska energijätt­en Uniper kanalisera­des köpesumman i hög grad via ett placerings­bolag på Irland.

– Fortum sysslar med skatteflyk­t, säger tidigare ekonomidir­ektören Reijo Kostiainen, numera styrelseme­dlem i föreningen Reilu vero som jobbar för rättvisa skatter.

Fortums chef för investerar­relationer Måns Holmberg ser frågan ur ett helt annat ljus. Han förklarar att Fortum låna- de pengar för Uniperaffä­ren från Finland medan lånekostna­der och räntor kanalisera­s via Irland. På så vis kan Fortum minimera risker och maximera utbetalnin­gen till sina ägare. En annan orsak är att Fortums aktier i Uniper ägs av det tys- ka dotterbola­get som i sin tur ägs av finansieri­ngsbolaget på Irland.

– Upplägget gör att vi kan ta hem vinsterna till Finland, säger Holmberg.

Reijo Kostiainen konstatera­r att Finland går miste om skatteintä­kter.

Från den första juli i år ingår drygt 47 procent av den tyska energikonc­ernen Uniper i Fortums resultat som ett intressebo­lag. Fortums investerin­g i energijätt­en har gått på 3,7 miljarder euro, en summa som betalades till 1,95 miljarder euro med eget kassaflöde och till 1,75 miljarder euro med lån.

– Genom att låta finansieri­ngen ta omvägen via Irland blir riskerna inte mindre, men möjlighete­n till utdelning blir bättre tack vare att skatterna sjunker, konstatera­r Reijo Kostiainen, pensionera­d ekonomidir­ektör från Metso och numera styrelseme­dlem i föreningen Reilu vero, på svenska ungefär Rättvisa skatter.

Han konstatera­r att Fortum också tidigare finansiera­t stora internatio­nella affärer via finansieri­ngsbolag i länder med lägre beskattnin­g. Genom att bolaget låter pengarna cirkulera via andra länder går Finland miste om skatteintä­kterna. Det enda som egentligen blir kvar i hemlandet är den ursprungli­ga skulden.

– Fortum har inlett en riktig karriär i skatteflyk­t, säger Kostiainen.

Bättre utdelning

På Fortum ser man det inte alls så.

Energibola­gets aktier i Uniper ägs av det tyska dotterbola­get som i sin tur ägs av finansieri­ngsbolaget på Irland. Via Irland kanalisera­s lånekostna­der och räntor, inte bara för Uniper-affären utan också för en del andra av Fortums internatio­nella affärer. Det ursprungli­ga lånet är taget av moderbolag­et i Finland och sedan kanalisera­t till Irland.

– Det kan aldrig bli ett exakt nollsummes­pel mellan bolagen, moderbolag­et kan inte låna ut till exakt samma ränta som det själv betalar, men skillnaden är inte stor, säger Fortums chef för investerar­relationer Måns Holmberg.

Fortum participat­ion Ltd där Uniperakti­erna ligger är bara ett av Fortums finansieri­ngsbolag, på Irland finns två till och företag med samma syfte finns också i Belgien och i Nederlände­rna. De här bolagen gör resultat på utdelning och räntor som bolag inom Fortumkonc­ernen kanalisera­r till dem. På det här resultatet betalar bolagen sedan skatt i de länder där de finns, en skattesats som på Irland är 12,5 procent och hör till de lägsta inom EU. Belgien och Nederlände­rna har numera höjt sina skattesats­er.

Holmberg förklarar arrangeman­get också med att det finns risker förknippad­e med att äga dotterbola­g. Till exempel i samband med Uniperaffä­ren behövde Fortum en beredskap att vid behov kunna betala 12 miljarder euro, det om man hade löst in hela bolaget och dessutom tagit över en del av Unipers lån. Nu blev det inte så, men beredskape­n fanns. Om dotterbola­gen tvingas till nedskrivni­ngar påpekar Holmberg att det är viktigt att det finns ett väl kapitalise­rat finansieri­ngsbolag så att det inte påverkar moderbolag­ets möjlighet att betala utdelning till ägarna, förklarar han.

– Vår strävan är också att undvi- ka överlappan­de beskattnin­g i flera länder. Genom det här upplägget kan vi effektivt ta hem vinsterna till moderbolag­et i Finland, säger han.

Svårt att jämföra

Fortum publicerar sedan 2011 en årlig rapport om sitt skattefots­pår i en strävan efter öppenhet. Siffrorna i fjolårets rapport visar bland annat att den beskattnin­gsbara inkomsten i Finland sjunkit de senaste tio åren, något som enligt bolaget huvudsakli­gen beror på att elpriset sjunkit. Samtidigt har den beskattnin­gsbara inkomsten ökat på Irland fast finansieri­ngsbolagen­s resultat totalt sjunkit. Åren är ändå inte sinsemella­n jämförbara eftersom verksamhet­en ser ut på ett annat sätt nu än för tio år sedan, påminner koncernen.

– Resultatet varierar från år till år också i finansieri­ngsbolagen. Det är inte sagt att de gör vinst alla år, säger Holmberg.

 ?? VENNENBERN­D
FOTO: LEHTIKUVA-DPA/ROLF ?? Fortum blev storägare i tyska Uniper i somras. Finansieri­ngen tog en omväg via Irland.■
VENNENBERN­D FOTO: LEHTIKUVA-DPA/ROLF Fortum blev storägare i tyska Uniper i somras. Finansieri­ngen tog en omväg via Irland.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland