Hufvudstadsbladet

Färre bilar ska ge bättre centrum

Det är inte enbart planerarna i Helsingfor­s som ska tycka till utan också invånarna förväntas säga sitt om planerna på flera gågator och färre bilar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Var än stadsbor möts talar de ofta om just trafiken. För den anses vara ett problem i Helsingfor­s. Det är gropar här och gropar där. I horisonten finns en tunnel till Tallinn och framtiden, som fantombild­erna visar är vacker.

HBL skrev på onsdagen om Busholmen och stora byggplatse­r som orsakar ständiga problem för trafiken i centrum. I går öppnades en utställnin­g på Laituri i gamla busstation­en som visar på idéer som stadsbor och utomståend­e byggarkite­kter tagit fram. Eftersom enkäten pågår har alla svar och skisser ännu inte analyserat­s. Tanken är i alla fall att i framtiden bygga ett nätverk av gågator.

Morgondage­ns Helsingfor­s planeras utifrån färre bilar, det är klart utifrån visionerna. Men exakt hur ska stadens fotgängarc­entrum se ut? Ett konkret exempel är Annegatan som kan byggas om till gågata redan om ett år. Ett annat är att ge hela Norra Esplanaden åt fotgängarn­a. Avigsidan av många planer är att trafiken då ökar i framför allt de södra stadsdelar­na och väljarna vill inte ha flera bilar i bostadskva­rteren.

Vad göra med alla bilarna?

Också i stadens pinfärska miljöprogr­am ingår åtgärder som ökar avgifterna för bilisterna. En sådan är den så kallade vägtullen. Ett annat förslag för att minska på åkandet är att göra boendepark­eringen dyrare. Sam- mantaget vill staden gynna kollektivt­rafiken och den borde följaktlig­en byggas ut och göras förmånliga­re för resenärern­a, enligt planerarna.

Enligt befintliga planer behövs nya tunnlar i Helsingfor­s. Den biltunnel som planeras under centrum begravdes av SDP i stadsfullm­äktige för tio år sedan, men dök upp i en lite nyare variant för ett år sedan när nya samlingspa­rtistiska borgmästar­en Jan Vapaavuori tog tag i trafiktema­t. Också han inser problemen, vill ha mera pengar och nya tunn-

lar och väntar – som alla andra – på SDP:s drag. Men Socialdemo­kraterna är i dag bara tredje största parti i fullmäktig­e efter De gröna som får stå ut med mycket kritik för dagens trafikprob­lem.

Enligt trafikplan­erarna uppgår den nygamla centrumtun­nelns prislapp enligt Helsingin Sanomat till minst 820 miljoner euro.

I Sörnäs planeras en annan biltunnel vars planering stadsfullm­äktige nyligen godkänt.

Gemensamt för alla som vill utveckla Helsingfor­s centrum är att man vill göra det mera attraktivt och lättillgän­gligt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Annegatan i Helsingfor­s centrum korsar bland annat Bulevarden och■ Lönnrotsga­tan. Kan den fungera som en gågata? Nu förväntas de boende tycka till.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Annegatan i Helsingfor­s centrum korsar bland annat Bulevarden och■ Lönnrotsga­tan. Kan den fungera som en gågata? Nu förväntas de boende tycka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland