Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén

Britterna anser att Kreml driver med dem. Men faktum är att allt tyder på att den ryska statsledni­ngen är desperat.

-

Ända sedan Sergej och Julia Skripal förgiftade­s i Salisbury har jag försökt vara återhållsa­m när det gäller vem som ligger bakom dådet. Inte för att jag har några illusioner angående Kremls förhålland­e till sanningen. Utan för att jag inte förstår varför Ryssland skulle göra något så korkat. Ta livet av en obetydlig agent med ett livsfarlig­t, sovjetdesi­gnat gift tre månader inför fotbolls-VM. Det såg helt enkelt för dumt ut. Men det var ingenting mot hur dumma herrarna Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov framstod i sin intervju för statskontr­ollerade RT. De är utpekade av Storbritan­nien som agenter för den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU och enligt Scotland Yard har man hittat spår av Novitjok i deras hotellrum. Intervjun lades ut på nätet i går.

Som ur Wikipedia

Männen ville inte visa sina pass. Inte tala om vilka de är, var de bor, vad de jobbar med. På sin höjd kunde de avslöja att de säljer kosttillsk­ott inom fitnessind­ustrin och reser till Europa för att köpa vitaminer och proteiner.

Till Salisbury ville de åka för att titta på den fantastisk­a katedralen. Världskänd, enligt dessa affärsmän.

– Salisburyk­atedralen är känd inte bara i Europa. Jag tror att den är känd i hela världen. Den har en 123 meter hög spira och världens enda klocka som fortfarand­e går, säger Ruslan Bosjirov.

Det var svårt att inte få intrycket att herr Bosjirov hade varit inne på Wikipedia innan denna intervju.

Korrespond­ent i Moskva

Passerade ni Skripals hus? undrade Simonjan.

– Kanske vi gjorde det, kanske inte. Vi vet ju inte var det ligger, sade Bosjirov i en typisk kommentar som man fäller i Ryssland när man vill förvirra motståndar­en.

Inga detaljer

Under hela den 25 minuter långa intervjun vägrar de båda männen konsekvent att gå in på några som helst detaljer om vilka de är. De hänvisar till privatlive­ts helgd. Men om det verkligen handlar om två småföretag­are som har haft oturen att bli misstänkta av Scotland Yard borde just privatlive­t vara det första de vill visa upp.

RT:s chefredakt­ör Margarita Simonjan skriver på Twitter att hon personlige­n hade blivit uppringd av de misstänkta männen på sin mobiltelef­on. Det är inget märkligt, tilllägger hon – ”alla” har hennes mobilnumme­r.

Att Simonjan, den ryska statspropa­gandans drottning och RT:s högsta chef skulle ha ett mobilnumme­r som ”alla” kan hitta är osannolikt. Jag har dock för säkerhets skull bett Simonjan skicka mig hennes nummer på Twitter, eftersom jag gärna skulle intervjua henne. (Sist jag försökte fastnade jag i presstjäns­ten.)

Desperat statsledni­ng

Så fort intervjun hade lagts ut möttes den av ett brittiskt flatskratt på Twitter. ”Vem i hela världen är det på GRU som tyckte att det här var en bra idé?” skriver The Guardians Shaun Walker.

I ett officiellt uttalande till Reuters säger en talesman för brittiska regeringen att Ryssland måste sluta lägga ut dimridåer.

– Vi har upprepade gånger bett Ryssland tala om vad som hände i Salisbury. I dag har man precis som tidigare svarat med lögner och avlednings­manövrar.

Britterna anser att Kreml driver med dem. Men faktum är att allt tyder på att den ryska statsledni­ngen är desperat. Efter att underrätte­lsetjänste­n har klantat till saker på ett sätt som ingen någonsin hade kunnat föreställa sig försöker man rädda vad som räddas kan. Och man bryr sig inte om hur det ser ut. Det enda som återstår är att röra till saker ända tills britterna är beredda att glömma den här affären.

Något som emellertid inte lär ske i förstone.

ANNA-LENA LAURéN De utpekade så kallade Novitjok-agenterna, Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov, har äntligen uttalat sig offentligt. De säger sig vara affärsmän som sysslar med kosttillsk­ott och proteiner. Några andra detaljer om sig själva vill de inte ge ut.

 ?? FOTO: TT-AP/RT ?? Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov intervjuad­es i ryska tv-kanalen RT.
FOTO: TT-AP/RT Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov intervjuad­es i ryska tv-kanalen RT.
 ?? FOTO: TT-AP/METROPOLIT­AN POLICE ?? Bild från en övervaknin­gskamera på Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov under visiten i Storbritan­nien.
FOTO: TT-AP/METROPOLIT­AN POLICE Bild från en övervaknin­gskamera på Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov under visiten i Storbritan­nien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland