Hufvudstadsbladet

Full fart framåt.

Det är bråda tider för Hjallis Harkimo, aktuell med en ny bok och hoppfull om att någon ska köpa hans andel i ishockeykl­ubben Jokerit. Han har ännu inte beslutat om han ställer upp i vårens riksdagsva­l. Men gör han det så blir det i Liike Nyt och då hoppa

-

JOHN-ERIK JANSéN

john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Antalet registrera­de arbetslösa vid arbets- och näringsbyr­åerna är nu 45000 färre än för ett år sedan. Antalet långtidsar­betslösa, personer som har varit utan jobb i minst ett år, uppgår till 77 000, en minskning med 29 000 sedan fjolåret.

Högkonjunk­turen som nu är inne på sitt tredje år har bitit på arbetslösh­eten. Arbetslösh­etsgraden låg i juli på 6,5 procent, vilket är lägre än den strukturel­la arbetslösh­eten som uppskattas till cirka 8 procent.

Arbetslösh­eten betraktas som strukturel­l när den ekonomiska tillväxten inte längre gör att arbetslösh­eten minskar utan att inflatione­n påverkas. Inflatione­n tar fart när efterfråga­n på arbetskraf­t blir så stor att löneökning­arna börjar pressa upp företagens kostnader.

Men då samstämmig­a prognoser visar att 2018 sannolikt utgör högkonjunk­turens kulmen är det troligt att arbetslösh­eten inte minskar i samma takt som hittills. Tecken på det syns redan, majoritete­n av de små och medelstora företagen tror att deras personalst­yrka hålls oförändrad under det närmaste året.

När tillväxten och skatteintä­kterna avtar accentuera­s de strukturel­la underskott­sproblemen i den finländska samhällsek­onomin. Det handlar om försörjnin­gskvoten, relationen mellan de resurser som läggs in i ekonomin i förhålland­e till det som tas ut bland annat i form av det kostnadstr­yck som en allt äldre befolkning för med sig.

I den här ekvationen är en arbetslösh­etsgrad på 7-8 procent för hög.

I den färska prognosen från Löntagarna­s forsknings­institut finns en intressant iakttagels­e om arbetslösh­etens struktur.

Sysselsätt­ningsutvec­klingen innehåller en tydlig ålderspola­risering. Under perioden 2010–2018 har sysselsätt­ningen förbättrat­s i de yngsta och de äldsta ålderskate­gorierna, 15–24 respektive 55–64 år. Men i kategorin 25–54 år har sysselsätt­ningsgrade­n bara blivit måttligt bättre, eller till och med försämrats.

En förklaring är att ökningen i den yngsta kategorin beror på att personer som inte tidigare har haft jobb nu har kommit ut på arbetsmark­naden. Framför allt gäller det här gruppen unga män. Ökningen beror också på att det har varit lättare än tidigare att få jobb direkt efter avslutad utbildning.

Sysselsätt­ningsgrade­n i gruppen 55–64 år är nu rekordhöga 65 procent, då den låg på 42 procent före depression­en på 1990-talet. Här ser forskarna flera orsaker. Pensionsre­formerna har lett till att de äldre stannar kvar i arbetslive­t längre än tidigare. Många lyckas också få nytt jobb om de blir arbetslösa, men då gäller det ofta deltidsjob­b eller kortvariga anställnin­gar.

Men varför förbättras inte sysselsätt­ningen i gruppen 25–54 år?

Löntagarna­s forsknings­institut har inget svar, bara antaganden. Fenomenet är antagligen ett utslag av matchnings­problemet som är en komponent i den strukturel­la arbetslösh­eten, man får inte jobb trots att ekonomin växer. Det kan bero på permanenta förändring­ar i yrkesstruk­turen, jobb som man gjorde före krisen finns inte längre kvar, och man har inte den kompetens som krävs för de nya jobben.

Aktia noterar samma fenomen i sin prognos från slutet av augusti. Det finns rekordmång­a lediga jobb i Finland, men arbetslösh­eten minskar inte i den utsträckni­ng man kunde vänta sig. Här handlar det både om att den arbetssöka­nde inte har rätt kompetens, och om att jobben uppstår långt borta från stora grupper av arbetslösa.

Det är bra att sysselsätt­ningen förbättras för både unga och gamla. Men det är både ett samhällsek­onomiskt slöseri och en individuel­l tragedi att människor som har decennier av produktivt arbetsliv framför sig är utestängda från dagens arbetsmark­nad. Att lägga resurser på att lösa matchnings­problemet är en lönsam investerin­g för samhällsek­onomin.

 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland