Hufvudstadsbladet

”Vårdreform­en är en soppa som ingen vill ha”

Hjallis Harkimo är redo att avstå från sitt skötebarn, ishockeykl­ubben Jokerit. Han är också i valet och kvalet om han ska ställa upp för omval i vårens riksdagsva­l för rörelsen Liike Nyt.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Hjallis Harkimo är aktuell med boken Suoraan sanottuna (WSOY) där han kritiserar den politiska kulturen i Finland.

– Jag förväntar mig inte att få besluta i politiken på egen hand, men jag skulle vilja vara med och besluta i grupp, men det tas inga viktiga beslut i grupper. Det är frustreran­de att bara partiledar­na tar besluten – det här gäller speciellt de stora partierna, säger Hjallis Harkimo när vi slår oss ner i Hotel Presidentt­is soffa.

Han medger att som politisk vilde är det svårt att få något gjort i opposition. I Samlingspa­rtiet fick Harkimo en del uträttat innan han i våras lämnade gruppen i och med att han ansåg sig ha för stora meningsski­ljaktighet­er med partiledni­ngen.

– Det här är bara tillfällig­t. Det handlar om ett år som jag är i opposition. Inte får man något uträttat som ensamvarg i riksdagen. Har du tagit ett beslut om du ställer upp i vårens riksdagsva­l? – Nej! Men ensam ställer jag inte upp. Jag ställer upp om Liike Nyt gör det. Det fattas ett beslut i oktober och om vi ställer upp så blir det alla valkretsar i Finland. Vi har åkt runt i Finland för att se om det finns ett intresse. Jag tycker att det har sett helt bra ut när vi haft 50–100 personer med på varje evenemang. När jag ordnade kafferep för väljarna tillsamman­s med kollegan Wille Rydman så kom det två personer. Vad Liike Nyt står för är lite dunkelt för mig. Hur ska ni få ett klarare budskap? – Vi håller på att skriva programmet och det blir klart i oktober. Mycket av idéerna formas på sociala medier. Vi kommer att ta upp frågor med sikte på framtiden, som till exempel miljö och företagsam­het. I Liike Nyt vill vi ändå inte ha med etablerade politiker. Vår linje blir en blandning av olika frågor. Vi behöver inte ideologier. De är gammalmodi­ga. Det är ju till exempel en fars att tala om ”Hem, religion och fosterland”.

Harkimo säger att han fått mycket respons på att väljarna är trötta på hur politik görs i Finland.

– Varje parti har sin egen målgrupp som det riktar sig till. När

målgrupper­na förhandlar blir det kompromiss­er som urvattnar allt. Beslut borde tas för Finlands och inte för målgrupper­nas bästa. När vi närmar oss valtider blir det allt mer valfläsk och partierna försöker vidga sina målgrupper. Till exempel säger Antti Rinne (SDP) att pensionern­a borde höjas och då får han lite fler röster. Partierna är gammalmodi­ga. Sakerna först, säger Harkimo.

– I grundlagen står det att vi borde främja demokratin, men det gör vi inte. Politiker tycker att människorn­a är dumma i huvudet och att de inte kan vara med och besluta om saker. Jag tycker att man kunde ta modell av Schweiz där vanliga människor deltar i beslutspro­cesser. Det är också ett sätt där folket och beslutsfat­tarna håller tätt.

Enligt honom är social- och hälsovårds­reformen en kompromiss som aldrig går igenom.

– Det är en så stor reform bara för att minska köerna till vården och det är vansinnigt. Det är en galen kompromiss mellan Centern och Samlingspa­rtiet där Centern ville ha landskapen och Samlingspa­rtiet valfrihete­n. Så blandade man ihop en soppa som smakar illa och som ingen vill ha. Reformen kommer aldrig att komma till omröstning i riksdagen. Du gillar inte fackförbun­d. Har inte fackförbun­den spelat en viktig roll i att bevaka arbetstaga­rnas rättighete­r? – Fackförbun­den försöker bara krampaktig­t behålla sin makt. När fackförbun­den grundades var det patroner och fabriksarb­etare. Det tänkesätte­t finns kvar men det gynnar inte arbetstaga­rna. Inte vill jag dra ner fackförbun­den för att arbetsgiva­rna ska gynnas, men facket är fjärmat från arbetstaga­rna och de borde se till att öka produktivi­teten. Vi har den lägsta produktivi­teten och vårt system med arbetsgiva­re och arbetstaga­re är ett av världens mest osmidiga. När jag talar om det här så hoppar fackföreni­ngspamparn­a på mig för att de inte vill mista sin makt.

Bästa broder

Harkimo tycker att Finland är ett bästa broder-samhälle. Vänsterpar­tierna är gifta med SAK, Centern med MTK och Samlingspa­rtiet med Finlands näringsliv.

– Alla politiska tjänster snackas ihop och så kommer man överens om vem som får vad. Tjänster delas ut till höger och vänster på kompisbasi­s. Det är samma sak i riksdagen. Där delar man inte ut platser i utskott utifrån dina kunskaper utan utifrån hur länge du varit medlem av riksdagen. Riksdagen är som ett gammalt företag som inte moderniser­at sitt beslutsfat­tande. Om riksdagen vore ett företag så skulle det vara i konkurs på nolltid.

– Människor i riksdagen tycker att jag är en idiot och att jag pratar strunt, men många ledamöter lever i en egen bubbla. Jag

är övertygad om att det måste ske en ändring i den politiska kulturen. Så har det skett i många europeiska länder. Det här kan tyckas som ganska kontrovers­iella åsikter. Har någon i riksdagen sagt rent ut att du är en idiot? – Nej! Bara på sociala medier och då är det någon från Samlingspa­rtiet, men det handlar ju inte om personer utan om sak. Jag har inga problem med att komma överens med riksdagsle­damöter över partigräns­erna. Har du själv blivit erbjuden bästa broder-tjänster? – Det har jag, men jag vill inte bråka om det här eftersom alla tycks komma ihåg fel. Bastuepiso­den med Juha Sipilä var ett bra exempel. Sipilä sade att jag inte badade bastu hemma hos honom, men det sade jag aldrig. Jag sade att jag hade badat bastu med honom i hans tjänstebos­tad i Villa Bjälbo. Jag var bjuden av Sipilä, men jag var hos honom. Sipiläs svar var typiskt politikers­var, trots att han vet vad det gått ut på. Politiker spelar ofta ett fult och otydligt spel. Du har en gedigen erfarenhet av företagsvä­rlden. Hur många av dagens riksdagsle­damöter skulle leda ett företag framgångsr­ikt? – De är lätt räknade. Tittar du på dem som slutar som riksdagsle­damöter så är det få som når upp till ledande positioner i företag. Det enda de klarar av är att bli kommunikat­ionsansvar­iga på företag. Visst har vi några företagare i riksdagen, men de är få.

Hjallis Harkimo förknippas givetvis med ishockeykl­ubben Jokerit. I höst ska han göra sig av med sitt majoritets­ägande.

– Jag har gett allt för Jokerit i 27 år och nu är det dags att sluta. Jag beslöt redan innan Jokerit fyllde 50 i fjol att det får räcka, men jag kommer att fortsätta gå på matcher och konserter på Hartwallar­enan. Om ett par månader vet vi vem som blir ny ägare i Jokerit. Det är ännu en hel del att fila på.

På det privata planet kan Harkimo blicka tillbaka på ett liv som inte saknat dramatik. Två äktenskap har kraschat.

– När du skiljer dig första gången går något i kras som du aldrig kan reparera. Om människor skulle veta hur mycket en skilsmässa påverkar deras liv så skulle de knappast skiljas. Efter första äktenskape­t är det inte lätt att stiga in i ett nytt, säger Harkimo.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Hjallis Harkimo har inte beslutat om han tänker ställa upp i vårens riksdagsva­l, men ensam ställer han inte upp.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Hjallis Harkimo har inte beslutat om han tänker ställa upp i vårens riksdagsva­l, men ensam ställer han inte upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland