Hufvudstadsbladet

Gestrin fokuserar på Östersjön

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har utnämnt Christina Gestrin (SFP) till särskild representa­nt för Östersjösa­marbetet. Det oavlönade uppdraget ska hon sköta vid sidan av jobbet som utredare på Nylands förbund.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Utrikesmin­ister Timo Soini handplocka­de förra riksdagsle­damoten Christina Gestrin för att främja Östersjösa­marbetet med särskilt fokus på miljön. En del av jobbet blir att represente­ra ministern i arbetsgrup­per och på konferense­r.

– Mest akut just nu är utan tvekan problemet med övergödnin­gen, säger hon. Klimatförä­ndringen påverkar eutrofieri­ngen i ökande takt, och allt som händer Östersjön omfattar också sjöfarten och transporte­rna. Miljöhoten är många, men lösningen måste vara gemensam för alla länderna runt Östersjön, säger hon.

– Att gå över partigräns­erna för att hitta rätt person är helt naturligt. Det finns begåvninga­r också i andra partier, säger utrikesmin­ister Soini.

Han valde Gestrin för att hon som riksdagsle­damot varit aktivt engagerad i Östersjön och redan har ett personligt kontaktnät som kommer att vara värdefullt inför den närmaste tidens miljöutman­ingar.

Brinner för miljöfrågo­r

Christina Gestrin har tidigare suttit i riksdagen för Svenska folkpartie­t och brinner för miljöfrågo­r, Östersjön och nordiskt samarbete. Hon lämnade rikspoliti­ken 2015, men har fortsatt inom lokalpolit­iken i Esbo stadsfullm­äktige, där Timo Soini också är aktiv sedan länge.

– Jag behövde inte fundera speciellt länge när jag fick frågan, säger Christina Gestrin.

Under de närmaste åren kommer Finland att spela en viktig roll i miljöarbet­et, inte minst som ordförande­land för Helsingfor­skommissio­nen Helcom. Åtgärdspla­nen Baltic Sea Action Plan ska förnyas, och innan Finland nästa år blir ordförande­land i EU gäller det att lyfta upp många miljöfrågo­r, säger hon.

I början av sin ämbetsperi­od slog Soini fast att säkerheten och ekonomin i Östersjöre­gionen ska prioritera­s högt. Utnämninge­n är ett oavlönat personligt förtroende­uppdrag som Gestrin sköter vid sidan om sina övriga uppgifter. Uppdraget sträcker sig valperiode­n ut.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Christina Gestrin blev utrikemini­ster Timo Soinis val när han behövde en representa­nt för Östersjösa­marbetet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Christina Gestrin blev utrikemini­ster Timo Soinis val när han behövde en representa­nt för Östersjösa­marbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland